ZASTRAŠUJUĆE MOGUĆNOSTI RUSKE ARTILJERIJE: Estonska premijerka tvrdi - Šta Rusi ispale za dan, EU treba mesec dana da napravi

Novosti online

19. 02. 2023. u 16:02

EVROPSKA Unija radi na novoj proceduri nabavke municije, koja je apsolutno neophodna Ukrajini da bi se odbranila od ruskih napada, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

ЗАСТРАШУЈУЋЕ МОГУЋНОСТИ РУСКЕ АРТИЉЕРИЈЕ: Естонска премијерка тврди - Шта Руси испале за дан, ЕУ треба месец дана да направи

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Mi smo u ratnom režimu, i to hitnom - rekao je Borelj na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu. "Moramo brzo da reagujemo", dodao je on.

I premijerka Estonije Kaja Kalas smatra da EU mora hitno da proširi proizvodne kapacitete jer bez municije Ukrajina ne može da dobije rat.

- Rusija ispali onoliko granata dnevno koliko EU proizvede za mesec dana - rekla je Kalas i dodala da ruske odbrambene kompanije rade u tri smene.

Ideju o ubrzavanju proizvodnje municije prva je u petak iznela predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predlažući isti postupak po kojem je Unija hitno nabavila velike količine vakcina protiv korona virusa tokom pandemija.

To uključuje velike ugovore sa odbrambenim kompanijama koje bi na taj način mogle da investiraju u nove proizvodne linije i povećaju snabdevanje Ukrajini, kao i da popune evropske zalihe municije.

Okupljeni u bavarskoj prestonici nekoliko dana pre godišnjice početka rata u Ukrajini 24. februara, zapadni lideri obećali su tokom vikenda da će pojačati vojnu pomoć Kijevu.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona