BERLUSKONI NIKAD OŠTRIJI: "Zelenski je kriv za rat u Ukrajini"

Tanjug

20. 02. 2023. u 10:10

BIVŠI italijanski premijer Silvio Berluskoni okrivio je predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za rat u toj zemlji navodeći da se rat nikad ne bi dogodio da je Zelenski prestao da napada autonomne republike u Donbasu.

БЕРЛУСКОНИ НИКАД ОШТРИЈИ: Зеленски је крив за рат у Украјини

Silvio Berluskoni / Foto AP

Berluskoni, čija stranka je deo desničarske koalicione vlade Đorđe Meloni, tom je izjavom ponovo izazvao neslaganje s premijerkom Đorđom Meloni koja zastupa stav o čvrstoj podršci Kijevu, preneo je AP.

Lider partije desnog centra Forca Italija, poznat i kao dugogodišnji prijatelj i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, ocenio je ponašanje Zelenskog kao veoma negativno i kritikovao Melonijevu zbog sastanka sa ukrajinskim predsednikom, rekavši da ne bi tako uradio da je premijer.

Njegovi komentari izazvali su reakciju premijerkine kancelarije, u kojoj se navodi da je „podrška vlade Ukrajini čvrsta i nepokolebljiva", kao i da se to ogleda u vladinoj politici prilikom glasanja u parlamentu koja uključuju i odluke o isporukama oružja Ukrajini.

Savetnik Zelenskog Oleg Nikolenko kritikovao je danas Berluskonija, rekavši da "šireći rusku propagandu ohrabruje Rusiju da nastavi svoje zločine protiv Ukrajine i da zbog toga treba da snosi političku i moralnu odgovornost".

- Beluskonijeve besmislene optužbe na račun ukrajinskog predsednika su pokušaji ljubljenja Putininovih ruku koje su do lakata u krvi - rekao je Nikolenko.

Melonijeva se sastala sa Zelenskim na marginama samita u Briselu prošle nedelje, a planira da otputuje u Ukrajinu pre prve godišnjice izbijanja rata.

Italijanska premijerka i ranije je upozoravala Berluskonija na njegovo prijateljstvo sa Putinom i potvrdila snažnu proevropsku poziciju po pitanju ruskog rata u Ukrajini, a poslednje upozorenje usledilo je nakon što se Berluskoni pohvalio da je ponovo uspostavio kontakt sa Putinom i razmenio poklone (votku i vino) na svoj 86. rođendan u septembru.

U svom poslednjem obraćanju, Berluskoni je rekao da bi američki predsednik Džozef Bajden mogao da pomogne u okončanju borbi tako što bi Zelenskom ponudio milijarde dolara za obnovu, slično Maršalovom planu kojim je obnovljena Evropa nakon Drugog svetskog rata.

- Samo tako nešto ubediće ovog gospodina da pristane na prekid vatre - istakao je Berluskoni.

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO ŽENE - Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove