RUSIJA SPREMA DIPLOMATSKI KONTRANAPAD U MEĐUNARODNIM ODNOSIMA: Aglosaksonci neće više dirigovati globalnom scenom

Novosti Onlajn

15. 02. 2023. u 12:45

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govorio je o obnovljenoj koncepciji spoljne politike te zemlje.

РУСИЈА СПРЕМА ДИПЛОМАТСКИ КОНТРАНАПАД У МЕЂУНАРОДНИМ ОДНОСИМА: Аглосаксонци неће више дириговати глобалном сценом

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Fokus će biti na neophodnosti da se prekine monopol Zapada, formiranju okvira međunarodnog života, pri čemu ti okviri ne treba da se definišu prema egoističnim interesima Zapada nego na osnovu pravednog balansa interesa, rekao je Lavrov.

To predviđa i Povelja UN u kojoj je fiksiran princip suverene ravnopravnosti svih država, rekao je Lavrov u govoru pred poslanicima Dume.

On je dodao da Rusiju pokušavaju da ometaju, da je vrate decenijama unazad i da onesposobe razvoj zemlje pod parolom dekolonizacije i "priprema za raspad Rusije".

- Anglosaksonci i ostatak Zapada koji im se bezuslovno potčinjava nastoje da po svaku cenu nametnu svoj diktat u međunarodnim odnosima, kako bi i dalje kontrolisali spoljne uslove razvoja čitavog čovečanstva u cilju sopstvene prevlasti u celom svetu, pribegavajući pri tome nezakonitim metodama pretnji, ucena i direktne krađe da bi kaznili one koji vode samostalnu nacionalno orijentisanu politiku - istakao je Lavrov.

Jačanje strateškog partnerstva s Kinom

Ruski ministar je dodao da Moskva i Peking rade na jačanju strateškog partnerstva.

- Sa kineskim prijatljima aktivno radimo na jačanju bilateralnog, strateškog partnerstva koje je doseglo najviši mogući nivo u istoriji. Sadašnje veze Moskve i Pekinga cementiraju osnovu policentrične arhitekture koja se razvija - rekao je Lavrov.

Takođe, dodao je, razvijaju se odnosi posebno privilegovanog strateškog partnerstva sa Indijom i jačaju veze sa Brazilom, Iranom, Emiratima, Egiptom, Turskoj, Saudijskom Arabijom i Južnoafričkom Republikom.

BONUS VIDEO: "ZA RUSIJU! ZA PUTINA!" Poruka ruske omladine iz Petrograda

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)