BALON DIPLOMATIJA: Desetine kineskih aerostata pojavile su se iznad Tajvana poslednjih godina

P. Z. S. / ria.ru

13. 02. 2023. u 02:02

DESETINE kineskih vojnih balona pojavile su se iznad Tajvana poslednjih godina, objavio je Fajnenšel tajms pozivajući se na tajvanske zvaničnike.

БАЛОН ДИПЛОМАТИЈА: Десетине кинеских аеростата појавиле су се изнад Тајвана последњих година

Foto: Profimedia/Ilustracija


-Tajvan je poslednjih godina video desetine letova kineskih vojnih balona u svom vazdušnom prostoru, navodi se u publikaciji.

Prema pisanju lista, ovo je mnogo više nego što je ranije objavljeno, što izaziva zabrinutost zbog mogućeg napada Pekinga na ostrvo. Napominje se da je Ministarstvo odbrane Tajvana ranije potvrdilo samo jedan incident sa pojavom kineskih balona, koji se dogodio u februaru prošle godine.

-Pojavljuju se veoma često, poslednji put pre samo nekoliko nedelja, rekao je neimenovani visoki tajvanski zvaničnik za publikaciju.

Drugi izvor publikacije je rekao da se incidenti sa balonima dešavaju u proseku jednom mesečno.

Prema pisanju lista, zvaničnici tajvanske vlade su rekli da kineski baloni posmatrani u tajvanskom vazdušnom prostoru obično lete na visini od oko 20.000 stopa (oko šest kilometara). Ovo je mnogo niže od visine na kojoj je balon viđen iznad Sjedinjenih Država, napominje publikacija.

Foto: Printskrin jutjub

F-22

Jedan od tajvanskih zvaničnika rekao je listu da iza pojave balona navodno stoje vazdušne ili raketne snage Oružanih snaga Kine.

Ranije u februaru, američka vojska je oborila kineski balon iznad Atlantskog okeana, koji je prethodno prešao Kanadu i SAD. U Vašingtonu kažu da je balon lansiran u svrhu špijunaže, u Pekingu kažu da je reč o izgubljenom civilnom meteorološkom balonu. ( U međuvremenu oborena su još tri NLO objekta).

Situacija oko Tajvana značajno je eskalirala nakon posete ostrvu početkom avgusta prošle godine tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je Pelosijevu posetu, videvši u ovom potezu podršku SAD tajvanskom separatizmu, i održala velike vojne vežbe.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih.

Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija - Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu.

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona