BAJDEN NAREDIO OBARANJE: SAD srušile neidentifikovani objekat na velikoj visini iznad Aljaske

P. Z. S. / sputniknews.com

10. 02. 2023. u 21:31

SAD su navodno oborile drugi balon na velikoj visini iznad severne Aljaske, saopštila je u petak Bela kuća.

БАЈДЕН НАРЕДИО ОБАРАЊЕ: САД срушиле неидентификовани објекат на великој висини изнад Аљаске

Foto Tanjug/AP


Balon oboren prošlog vikenda nakon što je prošao kroz Severnu Ameriku bio je u vlasništvu Kine, ali Pentagon još nije izneo nikakve tvrdnje o poreklu ovog balona.

Američki predsednik Džo Bajden naredio je Vazduhoplovnim snagama da obore objekat na velikoj visini iznad Aljaske u petak, rekavši da je to opasnost za druge letelice. Predmet je navodno bio balon poput onog koji je oboren kod obale Južne Karoline prošlog vikenda.

-Objekat je leteo na visini od 40.000 stopa i predstavljao je razumnu pretnju po bezbednost civilnog vazduhoplovstva, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi novinarima u petak. „Iz opreza i na preporuku Pentagona, predsednik Bajden je naredio vojsci da sruši objekat – i oni su to uradili... u poslednjem satu.

-Uspeli smo da podignemo nekoliko borbenih aviona oko njega pre naređenja da ga oborimo, a procena pilota je bila da nema posadu, dodao je Kirbi.

On je napomenuo da je balon prošao preko preostalih američkih teritorijalnih voda, iako su te vode trenutno zaleđene. Navodni balon je primećen u blizini Prudoe Beja, malog grada na severnoj obali Aljaske, okrenutog prema Severnom polu, gde se takođe nalazi veliko naftno polje.

Kirbi nije izneo nikakvu teoriju o nacionalnom vlasništvu ili poreklu balona oborenog u petak.

Najbliži lovci su verovatno bili locirani u bazi vazduhoplovnih snaga Eielson blizu Ferbanksa, u kojoj se nalaze eskadrile stelt aviona F-22 Raptor i F-35 JSF, što čini prilično verovatnim da su takvi lovci korišćeni protiv balona, baš kao i F-22 koji je korišćen za presretanje balona prošlog vikenda.

SAD su optužile Kinu da vodi ogromnu operaciju prikupljanja obaveštajnih podataka koristeći špijunske balone sa velikih visina opremljene senzorima u desetinama zemalja, uključujući Sjedinjene Države - optužbe koje je Peking demantovao. Prema SAD, jedan takav balon oborilo je američko vazduhoplovstvo 4. februara nakon što je prešao Aljasku, Kanadu i kontinentalne Sjedinjenih Država, tvrdeći da je nosio visokotehnološku opremu za praćenje komunikacija. Kina je saopštila da je balon pobegao civilni naučni balon.

Vašington je signalizirao da razmatra odmazdu za prelet balona, uključujući sankcionisanje kineskog proizvođača balona. Međutim, nekoliko velikih kineskih proizvođača balona dalo je saopštenja u kojima objašnjava kako balon nisu mogli da naprave oni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)