KINA UDVOSTRUČUJE BROJ SVOJIH NUKLEARKI: Hitan plan za odvraćanje od Sjedinjenih Država

Đ.G.

12. 02. 2023. u 00:07

KINA ima za cilj da poveća broj svojih nuklearnih bojevih glava na 900 do 2035. godine kao sredstvo odvraćanja od SAD, rekli su kineski izvori novinskoj agenciji Kjodo.

КИНА УДВОСТРУЧУЈЕ БРОЈ СВОЈИХ НУКЛЕАРКИ: Хитан план за одвраћање од Сједињених Држава

Foto AP

Prema ljudima koji su upoznati sa tim, predsednik Si Đinping je već odobrio plan za udvostručenje nuklearnog arsenala zemlje, izvestila je u subotu korejska agencija.

Najviši vrh kineske narodnooslobodilačke armije ponovo je potvrdio važnost nuklearnog odvraćanja u novembru, rekli su izvori. Prema njima, oni su to uradili nakon što su izvukli zaključke iz sukoba u Ukrajini, gde se Zapad, uprkos tome što je Kijevu obezbedio oružje, sredstva, obuku i obaveštajne podatke, uzdržao od direktne konfrontacije sa Rusijom zbog njenog posedovanja nuklearnog oružja.

Broj kineskih bojevih glava će verovatno porasti sa oko 400 na 550 do 2027. i dostići 900 2035. godine, tvrde Kjodovi sagovornici.

Brojka koju je objavila agencija je manja od predviđanja Pentagona u jesen kada je rekao da očekuje da će Peking imati 1.500 nuklearnih bojevih glava do 2035. godine.

U svakom slučaju, Kina će i dalje biti daleko iza Rusije i SAD, koje imaju 5.977 odnosno 5.428 bojevih glava, prema procenama Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.  

Tenzije između Pekinga i Vašingtona rastu poslednjih meseci zbog samoupravnog ostrva Tajvan, na koje Kina polaže pravo kao deo svoje teritorije. SAD, koje prodaju oružje Tajpeju i podržavaju njegovo nastojanje za nezavisnost, obećale su da će braniti ostrvo ako kineska vlada odluči da ga ponovo preuzme silom.

Krajem januara, šef američke komande vazdušne mobilnosti, general Majk Minihan, upozorio je svoje potčinjene u memorandumu da bi sukob između Vašingtona i Pekinga oko Tajvana mogao da izbije već 2025. godine, preneo je RT.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima