NUKLEARNI „ŠTIT I MAČ“: Ovo su glavni geopolitički argumenti Rusije – ali ne i jedini

Novosti online

11. 02. 2023. u 16:49

NUKLEARNI „štit i mač“ su glavni geopolitički argumenti Rusije, ali ne i jedini – zadatak je da se uveća jedinstveno nasleđe nuklearnog programa SSSR-a, izjavio je za Sputnjik lider stranke „Pravedna Rusija“ Sergej Mironov.

НУКЛЕАРНИ „ШТИТ И МАЧ“: Ово су главни геополитички аргументи Русије – али не и једини

Foto: Printscreen/TV Zvezda/Profimedia

Na današnji dan, 11. februara 1943. godine Josif Staljin je potpisao rešenje Državnog komiteta za odbranu o početku rada na stvaranju nuklearnog oružja u Sovjetskom Savezu.

-Danas je naš zadatak da nastavljamo da uvećavamo to jedinstveno nasleđe. Nuklearni štit i mač su bili i ostali glavni geopolitički argumenti Rusije. Glavni, ali ne i jedini, rekao je Mironov.

Kako je istakao, sovjetski nuklearni projekat bio je „poslednja velika bitka Drugog svetskog rata i prva velika konfrontacija 'Hladnom ratu'“.

Tada se, po rečima Mironova, bila nadvila opasnost jer je potencijalni agresor imao „strašno“ oružje za masovno uništenje koje SSSR nije imao.

-Tačno četiri godine – od trenutka američkog bombardovanja Hirošime i Nagasakija u avgustu 1945. godine do prvog testiranja sovjetske nuklearne bombe kod Semipalatinska u avgustu 1949. godine zemlja je bila praktično bespomoćna, rekao je on.

Po mišljenju Mironova, „Amerikanci su se metodično pripremali za napad, bez imalo sumnje u to da Rusija, razorena ratom, neće moći da u skorije vreme reši tako veliki zadatak kao što je pravljenje nuklearnog oružja“ pošto je to zahtevalo troškove i uvođenje naprednih tehnologija u raznim sferama.

-Međutim, pogrešno su procenili. Nuklearni program je u mnogo narednih godina bio pokretač i za nauku i za industriju SSSR-a, konstatovao je političar.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo