DAN ŠTRAJKA - STO EVRA MANJE: Nastavlja se pobuna protiv penzijske reforme

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

08. 02. 2023. u 06:15

FRANCUSKA se opet digla na noge. Masa ljudi izašla je na ulice protiv penzijske reforme kojom se predviđa povećanje godišta za odlazak u punu penziju sa 62 na 64 godine, uz 43 godine radnog staža.

ДАН ШТРАЈКА - СТО ЕВРА МАЊЕ: Наставља се побуна против пензијске реформе

foto AP

Okupilo se, prema podacima policije, 757.000 ljudi, dok su organizatori videli dva miliona. To je, u svakom slučaju, nešto manje nego prethodni put, ali sindikati smatraju da nije reč o slabljenju protesta, već o prelaznoj etapi ka novim manifestacijama koje će biti održane već u subotu. Izračunato je da radnik izgubi dnevnicu od 92,60 evra za dan štrajka, a visoki službenik 193,20, ali to ne umanjuje odlučnost.

- U demokratiji se mora biti razuman - obratio se lider krajnje levice Žan Lik Melanšon predsedniku Makronu, ističući da je šef države odgovoran za trenutnu situaciju.

Protiv reforme trenuto se izjašnjava 70 odsto ispitanih.

Melanšon je naglasio da se ove sedmice ulazi u period velikih tenzija. Na kraju protesta u Parizu juče je došlo do manjih sukoba demonstranata s policijom. Uhapšeno je 17 izgrednika.

Istovremeno, predlog zakona je od ponedeljka ušao u skupštinu. Debata je započela uz dosta galame i proceduralnog natezanja. Opozicija je podnela preko 20.000 amandmana. Predviđeno je da skupština o predlogu zakona raspravlja do kraja sledeće sedmice, a da na glasanje bude stavljen do kraja marta. Vladajuća stranka predsednika Makrona nema apsolutnu većinu u skupštini, pa pokušava da se osloni na desničarske republikance. Ustav omogućuje da se zakoni usvajaju i bez saglasnosti poslanika, što je skupština u ovom sazivu dosta činila. Ali opozicija najavljuje da to ovoga puta neće proći.

BONUS VIDEO - PROTESTI U PARIZU: Organizatori tvrde - Protiv penzijske reforme okupilo se pola miliona ljudi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)