"ŠPIJUNSKI BALON" STAVIO F-22 NAGOTOVS: Letelica u vazdušnom prostoru SAD - Vašington sumnja da ih Peking nadzire

A.Vojinović

04. 02. 2023. u 09:00

POJAVA balona za nadzor koji danima leti u vazdušnom području Amerike i za koji je Pentagon sumnjao da pripada Kini, dodatno je podgrejala ionako već uzavrele odnosne između dve najveće ekonomije sveta. Beli mehur primećen je na severu Amerike, u saveznoj državi Montana, a vojni vrh je rešio da ga prinudno ne prizemlji iz bezbednosnih razloga. S druge strane, ministarstvo spoljnih poslova Kine juče je potvrdilo da letelica pripada njima i da je reč "o civilnom vazdušnom brodu koji se koristi u istraživačke, uglavnom, meteorološke svrhe".

ШПИЈУНСКИ БАЛОН СТАВИО Ф-22 НАГОТОВС: Летелица у ваздушном простору САД - Вашингтон сумња да их Пекинг надзире

Tanjug

Portparol kineske diplomatije rekao je da je balon ušao u vazdušni prostor SAD zbog "više sile".

- Pod uticajem zapadnih vetrova i sa ograničenom sposobnošću samoupravljanja vazdušni brod je skrenuo daleko od planiranog kursa. Kineska strana žali zbog nenamernog ulaska broda u vazdušni prostor SAD - navodi se u saopštenju.

No, prema izjavi američkih zvaničnika, balon je preleteo preko Aleutskih ostrva u Aljasci i Kanade pre nego što se u sredu pojavio u Montani. Let iznad ove države naročito je uznemirio Amerikance s obzirom na to da se ovde nalazi jedan od tri američka podzemna kompleksa silosa za nuklearne rakete u vazduhoplovnoj bazi "Malmstrom", koja je prema Pentagonu jedna od potencijalnih meta špjunaže.

Portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder istakao je da je balon leteo na visini znatno iznad vazdušnog saobraćaja i naglasio da ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju za ljude na zemlji. Zvaničnici još nisu dali nikakve detalje o balonu, osim što su ga opisali kao "velikog" i da su piloti mogli da ga vide iz daljine. Iz Pentagona su istakli da je svrha balona bio nadzor i dodali da je i ranije bilo špijunskih balona u vazdušnom prostoru Amerike, ali da se ovaj zadržao duže nego u prethodnim slučajevima.

Sva pažnja američke vojske bila je uperena u balon, a avioni F-22 sa aerodroma "Bilings" u Montani nalazili su se u stepenu pripravnosti ukoliko vojni vrh reši da, ipak, obori stranog letećeg gosta.

Peking, pre podatka da je reč o brodu koji prati vremenske prilike, u saopštenju nije precizirao da li balon pripada njima. Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning istakla je juče ujutru "da političari i javnost treba da se uzdrže od preranih zaključaka".

- Kina je odgovorna zemlja i uvek se striktno pridržavala međunarodnih zakona, a Peking nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će obe strane moći zajedno da se nose sa tim mirno i pažljivo - rekla je Mao u prvom saopštenju.

Ovaj incident stigao je u nezgodno vreme, ocenjuju američki mediji, s obzirom na to da bi američki državni sekretar Entoni Blinken iduće sedmice trebalo da ode u Kinu. Sinoć je stigla nezvanična potvrda od američkih zvaničnika da će Blinken ipak odložiti posetu Pekingu.

NISU VANZEMALjCI, A NI MESEC!

VELIKI balon nije prošao neprimećen ni kod lokalnog stanovništva u SAD. Društvenim mrežama brzo su se proširili video-snimci i fotografije "čudne pojave na nebu". Mnogi su prvo na snimcima prikazivali Mesec, pa zatim kameru okretali ka balonu uz komentare "Nije Mesec! Koja je ovo planeta?". Drugi su se zapitali da nije reč o svemirskom brodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna