NAĐENA RADIOAKTIVNA KAPSULA: Australijske vlasti saopštile da je komadić radioaktivnog izotopa pod kontrolom

I.S.

01. 02. 2023. u 12:25

AUSTRALIJSKE vlasti pronašle su danas radioaktivnu kapsulu manju od novčića, izgubljenu u Zapadnoj Australije prošle nedelje, saopštio je državni ministar za hitne slučajeve.

НАЂЕНА РАДИОАКТИВНА КАПСУЛА: Аустралијске власти саопштиле да је комадић радиоактивног изотопа под контролом

Foto: Profimedia

Kapsula je dimenzija osam milimetara sa šest milimetara. Jezgro kapsule sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137, koji može da prouzrokuje ozbiljne bolesti ako se dodirne.

Potraga za kapsulom, koja je ispala iz kamiona koji se kretao na ruti dugoj oko 1.400 kilometara kroz Zapadnu Australiju između gradova Njumen i Pert, trajala je nedelju dana.

Kapsula sa radioaktivnim izotopom cezijum-137 je otkrivena pomoću vozila, koje se kretalo brzinom od 70 km na sat i opremljeno je specijalnom opremom za detekciju zračenja, naveli su zvaničnici australijske savezne države Zapadne Australije. Dodaju da se kapsula nalazila na oko dva metra od ivice puta. Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30 godina.

- Želim da naglasim da je ovo izvanredan rezultat - rekao je ministar za hitne slučajeve Zapadne Australije Stiven Doson na konferenciji za novinare.

- Kapsula je pronađena jutros oko 50 kilometara južno od grada Njumena, vojska ju je proverila i sutra će biti odneta u specijalno obezbeđeni objekat u Pertu.

Do oslobađanja radioaktivnog izotopa dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika. Kompanija Rio Tinto se izvinila pre tri dana zbog gubitka kapsule.

DEVET DANA ćUTANjA

KAMION koji je prevozio radioaktivnu kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe za vanredne situacije su o nestaloj kapsuli obaveštene tek 25. januara. Vlasti sumnjaju da su vibracije iz kamiona olabavile šrafove, pa je kapsula ispala iz pakovanja, a zatim i iz otvora u kamionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)