TURSKA UPOZORILA SVOJE GRAĐANE: Mogući islamofobni napadi u SAD i Evropi

Tanjug

29. 01. 2023. u 09:07

TURSKA je upozorila svoje građane na "moguće islamofobne, ksenofobne i rasističke napade" u SAD i Evropi, nakon što su njeni zapadni saveznici upozorili svoje građane u Turskoj na moguće terorističke napade.

ТУРСКА УПОЗОРИЛА СВОЈЕ ГРАЂАНЕ: Могући исламофобни напади у САД и Европи

Foto: Piksabej

U dva odvojena saveta za putovanja, tursko ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je svojim državljanima u SAD i evropskim zemljama da se "ponašaju smireno, suočeni s mogućim ksenofobnim i rasističkim uznemiravanjem i napadima" i da se "drže podalje od područja gde bi se demonstracije mogle intenzivirati", prenose turski mediji.

Nekoliko ambasada u Ankari, uključujući ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske i Italije, objavila su bezbedonosna upozorenja za svoje građane u Turskoj, u kojima su upozorila na "moguće osvetničke napade terorista na svetilišta".

To je usledilo nakon nedavnih incidenata paljenja Kurana u Evropi. Švedsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je u subotu savetovalo svojim građanima u Turskoj da izbegavaju gužve i proteste.

Ekstremno desni, antiimigrantski političar spalio je Kuran prošle sedmice u blizini turske ambasade u Stokholmu tokom protesta, pojačavši napetosti između Turske i Švedske. 

Slična dela spaljivanja Kurana u Holandiji i Danskoj takođe su izazvala snažnu osudu Ankare.

 

BONUS VIDEO:

PUCNjI U AMBASADI: Snimak napada na službenike ambasade Azerbejdžana u Teheranu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama