ŠVEDSKI PREMIJER NE GUBI NADU: Erdogan nam nije "zatvorio vrata" po pitanju članstva u NATO

Novosti online

24. 01. 2023. u 20:52

ŠVEDSKA se nada povratku na radni dijalog sa turskom stranom po pitanju članstva u NATO-u, izjavio je švedski premijer Ulf Kristerson nakon pogoršanja odnosa između Stokholma i Ankare.

ШВЕДСКИ ПРЕМИЈЕР НЕ ГУБИ НАДУ: Ердоган нам није затворио врата по питању чланства у НАТО

Foto: Tanjug/TT News Agency via AP

- Želim da se ponovo vratim na radni dijalog... Želim da pozovem na smirenost u ovom procesu. Švedska, Finska i Turska su zaključile trilateralni sporazum. Sve ide dobro. Ali jasno je da nam se ne sviđa sve isto - rekao je Kristerson na konferenciji za štampu.

Premijer je dodao da ne smara da je predsednik Turske „zatvorio vrata“ po pitanju članstva zemlje u NATO-u.

Odnosi između Švedske i Turske pogoršali su se nakon što je lider danske krajnje desničarske partije „Hard lajn“ Rasmus Paludan spalio kuran. Nakon toga, turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da Švedska ne treba da računa na tursku podršku za članstvo u NATO-u.

Kristerson je ranije osudio paljenje kurana, nazvavši to neprihvatljivim činom nepoštovanja, ali je napomenuo da zakon nije prekršen.

Finska i Švedska su u svetlu dešavanja u Ukrajini 18. maja prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahtev za ulazak u Alijansu.

Ankara je prvo blokirala početak razmatranja ovih prijava, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale trilateralni bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SNIMCI SA MESTA PADA HELIKOPTERA U UKRAJINI: Vatrogasci i spasioci na licu mesta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane