TALIBANI NE POPUŠTAJU: Avganistanskim studentkinjama nije dozvoljeno da polažu prijemni ispit

Novosti online

29. 01. 2023. u 00:03

MINISTARSTVO visokog obrazovanje, kojim upravljaju talibani, naredilo je privatnim univerzitetima u Avganistanu da ne dozvole studentkinjama da sledećeg meseca polažu prijemne ispite, ističući svoju politiku ograničavanja prava žena na tercijalno obrazovanje.

ТАЛИБАНИ НЕ ПОПУШТАЈУ: Авганистанским студенткињама није дозвољено да полажу пријемни испит

Foto: Tanjug AP

Dopis Ministarstva upućen je institucijama u severnim avganistanskim provincijama, uključujući Kabul, gde prijemni ispiti treba da se održe od kraja februara, preneo je Rojters. U dopisu je navedeno da će se one institucije koje ne budu poštovale pravila suočiti sa pravnim posledicama.

Ministarstvo visokog obrazovanja je u decembru saopštilo univerzitetima da ne dozvole studentkinjama da pohađaju fakultete do daljnjeg.

Nekoliko dana kasnije, administracija je zabranila rad većine žena zaposlenih u nevladinim organizacijama.

Vlasti su zatvorile i većinu srednjih škola za devojčice.

Međunarodna zajednica je osudila ograničenja za rad i obrazovanje ženskih osoba u Avganistanu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)