VODA NOSI SVE PRED SOBOM: Apokaliptični prizori na Novom Zelandu, poginulo nekoliko osoba (VIDEO)

Novosti online

28. 01. 2023. u 08:42

TRI osobe su poginule, a najmanje jedna se vodi kao nestala nakon što je rekordna količina padavina pogodila Okland, najveći grad na Novom Zelandu, gde je proglašena vanredna situacija.

ВОДА НОСИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Апокалиптични призори на Новом Зеланду, погинуло неколико особа (ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

- Naš prioritet je da osiguramo da stanovnici Oklanda budu bezbedni, da imaju smeštaj, kao i pristup osnovnim uslugama koje su im potrebne - izjavio je premijer Kris Hipkins, koji je odmah po proglašenju vanredne situaciju doleteo u Okland vojnim avionom.

- Ovo je događaj bez presedana u poslednje vreme - rekao je Hipkins i naveo da se, prema prognozama, očekuju obilnije kiše, uprkos privremenom prestanku padavina.

FOTO: AP/Tanjug

Petak je bio najvlažniji dan ikada zabeležen u Oklandu, prema meteorološkim izveštajima, jer je količina kiše koja bi obično padala tokom celog leta pogodila grad u jednom danu.

Zbog padavina, zatvoreni su auto-putevi, a voda je prodrla i u kuće. Tokom noći, stotine ljudi ostalo je zarobljeno na aerodromu u Oklandu, nakon što su otkazani svi letovi, a delovi terminala poplavljeni.

Premijer Novog Zelanda je naveo da je oko 3.500 domova ostalo bez struje, ali da je snabdevanje električnom energijom ponovo uspostavljeno u većini mesta.

Vatrogasna služba i služba hitne pomoći Novog Zelanda saopštile su da je osoblje primilo više od 2.000 hitnih poziva i da su ekipe reagovale u više od 700 situacija.

Prema navodima lokalnih zvaničnika, spaseno je 126 osoba koje su bile zarobljene u kućama ili automobilima.

Zbog nevremena otkazan je i koncert britanskog muzičara Eltona Džona u Oklandu, na kojem se u petak očekivalo oko 40.000 ljudi. Kako je saopšteno, ni drugi koncert planiran za subotu neće biti održan, preneo je AP.

FOTO: AP/Tanjug

„Er Novi Zeland“ saopštio je da su ponovo uspostavljeni domaći letovi u i iz Oklanda, ali još nije izvesno kada će se nastaviti međunarodni vazdušni saobraćaj.

Uprava za hitne slučajeve Oklanda objavila je da su severni, severozapadni i zapadni delovi grada pogođeni velikim poplavama, kao i da se očekuje pogoršanje situacije i da se otvara centar za smeštaj evakuisanog stanovništva u Zapadnom Oklandu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KAO PONOVO ROĐENI: Bogojavljensko kupanje u ledenoj vodi u Bijsku i Vladivostoku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo