IZDATO UPOZORENJE: Nestala radiokativna kapsula u Zapadnoj Australiji

Tanjug

27. 01. 2023. u 18:01

U ZAPADNOJ Australiji je u toku hitna potraga nakon što je nestala sićušna kapsula sa radioaktivnom supstancom, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

ИЗДАТО УПОЗОРЕЊЕ: Нестала радиокативна капсула у Западној Аустралији

Ilustracija / Foto Tanjug

Kapsula sadrži malu količinu radioaktivnog cezijum-137, koji može izazvati ozbiljne zdravstvene posledice ako se dodirne.

Izgubljena je između gradova Njumena i Perta sredinom januara - na udaljenosti od otprilike 1.400 km, a javnost je upozorena da se drži dalje od kapsule ako je vidi. Sporni predmet prevožen je kamionom između rudnika severno od Njumena u regionu Pilbara i severoistočnih delova Perta između 10. i 16. januara kada je izgubljen.

Cezijum-137 je supstanca koja se obično koristi u rudarskim operacijama. Odeljenje za požare i hitne službe (DFES) je objavilo ilustraciju kapsule, dimenzija 6x8mm, napominjući da se kapsula ne može koristiti kao oružje, ali da može izazvati opekotine od zračenja i imati druge dugoročne rizike poput raka.

Dr Endrju Robertson, glavni zdravstveni službenik Zapadne Australije i predsednik Radiološkog saveta, rekao je da kapsula emituje "razumnu" količinu radijacije.

- Naša briga je da će je neko pokupiti, ne znajući šta je - rekao je on i dodao da je moguće da će je neko zadržati ili pokloniti nekome, ako mu se predmet učini interesantnim.

Pretražene su lokacije na kojima je transport počeo i završio se i u toku su napori da se utvrdi tačna ruta, kao i zaustavljanja između dve tačke, kako bi se suzilo polje pretrage.

Vlasti su zamolile sve koji vide kapsulu da pozovu Odeljenje za požare i hitne službe i da potraže hitnu medicinsku pomoć ukoliko sumnjaju da su došli u kontakt sa njom.

BONUS VIDEO: PUCNjI U AMBASADI: Snimak napada na službenike ambasade Azerbejdžana u Teheranu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove