TAJNE "OBARAJU" KANDIDATE? Otkrića poverljivih dokumenata i kandidature za predsednika Amerike

A. VOJINOVIĆ

26. 01. 2023. u 07:00

DA su u laži kratke noge pokazalo se i u slučaju bivšeg potpredsednika SAD i republikanca Majka Pensa, u čijoj kući u Indijani su pronađeni vladini dokumenti, iako je ranije negirao da poseduje takve materijale.

ТАЈНЕ ОБАРАЈУ КАНДИДАТЕ? Открића поверљивих докумената и кандидатуре за председника Америке

Poverljivi papiri u kući, Foto AP

Pens se, tako, pridružio aktuelnom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu i bivšem šefu Bele kuće Donaldu Trampu, koji su takođe pod istragom zbog poverljivih materijala. Američki mediji spekulišu da bi to moglo ozbiljno da uzdrma njihovu kandidaturu za predsednika SAD 2024. godine, koju su sva trojica manje-više najavila.

Bivši predsednik Donald Tramp zvanično je objavio da će se kandidovati za predsednika na sledećim izborima. On je predsedničku kampanju najavio još u novembru, iako se uveliko suočio sa istragom zbog vladinih dokumenata koji su pronađeni u njegovom odmaralištu u Palm Biču na Floridi. Posle ovog skandala, demokrate na čelu sa Bajdenom utrkivale su se u osudi Trampa zbog posedovanja na stotine poverljivih materijala u njegovom privatnom domu, da bi se ubrzo otkrilo da i šef Bele kuće u kancelariji, garaži i privatnoj kući takođe "skladišti" papire sa oznakom "poverljivo".

Iako Bajden još nije rekao da li će se ponovo kandidovati za drugi mandat u Beloj kući, šuška se da bi on mogao ponovo da bude izbor demokrata za izbore 2024. godine. A s obzirom na to da agenti FBI uporno nastavljaju da otkrivaju nove dokumente američke administracije u Bajdenovoj kući, otvara se pitanje da li će aktuelni šef Bele kuće moći da se upušta u reizbor. I Bajden je na početku ove afere bio iznenađen postojanjem ovih dokumenata, ali nije štedeo reči kada su oni pronađeni kod Trampa.

Pens je ranije takođe pominjao eventualnu kandidaturu za novog šefa Bele kuće, ali, nije je zasad  ozvaničnio. Ostaje da se vidi da li će da uđe u predsedničku trku.

"PELOSI ZAKON"

REPUBLIKANSKI senator Džoš Holi predstavio je predlog zakona koji bi trebalo da spreči članove Kongresa i njihove supružnike da koriste položaj kako bi se obogatili na berzi.

On je ovaj nacrt zakona nazvao "Pelosi zakon", po doskorašnjoj predsedavajućoj Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, posle otkrića da je njen suprug, Pol Pelosi, trgovao akcijama u iznosu između jedan i pet miliona dolara za poluprovodnike, samo par dana pošto je Kongres dodelio 52 miliona dolara industriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)