KURAN STOPIRA ŠVEDSKU U NATO: Ispred turske ambasade u Stokholmu tokom protesta zapaljena islamska sveta knjiga

A. VOJINOVIĆ

23. 01. 2023. u 06:50

PUT Švedske ka učlanjenju u NATO dodatno je zakomplikovan pošto je minulog vikenda lider danske desničarske političke stranke "Hard lajn" Rasmus Paludan spalio Kuran ispred turske ambasade u Stokholmu.

КУРАН СТОПИРА ШВЕДСКУ У НАТО: Испред турске амбасаде у Стокхолму током протеста запаљена исламска света књига

Foto: AP

Tenzije između dve države tako su se ponovo podigle posle odvojenih protesta u glavnom gradu Švedske kada je jedna grupa demonstranata protestovala protiv Turske, a druga zbog švedskog zahteva za pridruživanje Alijansi i podršku Kurdima. Turska je oštro osudila spaljivanje svete islamske knjige dodavši da je reč o "antiislamskom činu koji vređa muslimanske vrednosti pod maskom slobode izražavanja" i zatražila da se odgovorni kazne.

A pošto je švedska policija Paludanu dala dozvolu za održavanje protesta i paljenje Kurana, a on je ranije održavao slične demonstracije gde je palio islamsku svetu knjigu, Ankara je rešila da otkaže najavljenu posetu svog ministra odbrane Pala Jonskona Turskoj koja je bila planirana za 27. januar. U odobrenju koje je dobio od policije, kako je preneo Si-En-En, navodi se da je njegov protest održan protiv islama i pokušaja turskog predsednika Erdogana da utiče na slobodu izražavanja u Švedskoj.

- Sa žaljenjem smo svedoci da nisu preduzete nikakve mere kao rezultat ovih podlih i gnusnih dela protiv Turske i našeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Stoga je u ovom trenutku poseta švedskog ministra odbrane Turskoj postala besmislena - rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Na demonstracijama protiv članstva Švedske u NATO i za podršku Kurdima govornici su ispred velikog crvenog transparenta sa natpisom "Svi smo mi PKK", koji se odnosi na radničku partiju Kurdistana, zabranjenu u Turskoj, Švedskoj i SAD. Organizatori ovog protesta poručili su da će nastaviti da se protive švedskom učlanjenju u NATO.

U Istanbulu grupa demonstranata istog dana zapalila je švedsku zastavu ispred konzulata te zemlje.

Ovi događaji mogli bi da dodatno odalje Švedsku, ali i Finsku, od učlanjenja u NATO, s obzirom na to da Turska i dalje ne odobrava njihovo pridruživanje Alijansi i uslovljava ih izručenjem kurdskih i drugih terorističkih organizacija, kao i kritičara njihovog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Švedski šef diplomatije Tobijas Bilstrem je na društvenim mrežama prokomentarisao paljenje Kurana rečima da su "islamofobične provokacije užasne".

- Švedska ima dalekosežnu slobodu izražavanja, ali to ne znači da švedska vlada ili ja podržavamo izražena mišljenja - napisao je Bilstrem na "Tviteru".

Paljenje Kurana osudile su i arapske zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)