SAGA OKO ŠVEDSKE I NATO ŠIRENJA: Kristerson o dobroj poziciji, Erdogan o očekivanjima Turske

Novosti online

16. 01. 2023. u 15:43

ŠVEDSKA je u dobroj poziciji kada je reč o procesu turske ratifikacije njenog zahteva za članstvo u NATO, izjavio je danas premijer te zemlje Ulf Kristerson.

САГА ОКО ШВЕДСКЕ И НАТО ШИРЕЊА: Кристерсон о доброј позицији, Ердоган о очекивањима Турске

FOTO: EPA

- Mislim da smo i dalje u veoma dobroj poziciji - rekao je Kristerson na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, situacija u pogledu pregovora, tačnije praćenja memoranduma, "ide dobro".

Švedska i Finska su potpisale sporazum sa Turskom prošle godine u cilju prevazilaženja primedbi Ankare njihovom članstvu u NATO. Turska je istakla da Švedska treba da zauzme jasniji stav protiv terorista, uključujući pristalice zabranjene Radničke partije Kurdistana i ljude za koje se sumnja da su organizovali neuspeli državni udar u Turskoj 2016. godine.

Ona je, takođe, pozvala na ukidanje embarga na oružje koji je uveden nakon njenog upada u severnu Siriju 2019. godine. Švedska i Finska su podnele zahtev za članstvo u NATO posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

One moraju da izruče desetine političkih protivnika koje Ankara smatra teroristima kako bi Turska odobrila njihovu zajedničku kandidaturu za NATO.

- Pre svega, treba da izruče skoro 130 terorista da bi njihove kandidature prošle u našem parlamentu; nažalost, oni to tek treba da urade - rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

BONUS VIDEO: Ovo je hotel u kom su napadnuta srpska deca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao