RAT U UKRAJINI: Estonija pod parolom mira šalje naoružanje Ukrajini (FOTO, VIDEO)

Novosti online

12. 01. 2023. u 07:45 >> 21:12

DANAS je 323. dan specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu imenovao je generala Valerija Gerasimova za komandanta operacije. Stalno predstavništvo Rusije u UN sazvalo je sednicu Saveta bezbednosti o Ukrajini za 17. januar.

РАТ У УКРАЈИНИ: Естонија под паролом мира шаље наоружање Украјини (ФОТО, ВИДЕО)

Foto: EPA

Estonija: Isporuke naoružanja Kijevu ─ put ka miru

Premijerka Estonije Kaja Kalas na sastanku sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Talinu izjavila da su isporuke dodatnog naoružanja Ukrajini put ka miru“.

- Videli smo da je nekoliko zemalja izvestilo o novim i efikasnim isporukama vojne pomoći Ukrajini. Nastavljam da pozivam saveznike i partnere da pregledaju svoje zalihe i da pošalju oružje Kijevu. To je put ka miru - prenela je izjavu estonske premijerke pres služba estonske Vlade.

Kalasova je takođe pozvala na nove mere protiv Rusije, posebno na pooštravanje sankcija protiv ruskih energenata.

- Na primer, gornja cena ruske nafte mora da bude još niža, nego pre. O tome treba razgovarati u najskorije vreme - rekla je Kalasova.

Gutereš spreman da bude posrednik 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš spreman je da bude posrednik u situaciji oko Ukrajine, ako sve strane zatraže to od njega, izjavio je na brifingu njegov portparol Stefan Dižarik, komentarišući objave o navodnom samitu, planiranom za 24. februar.

Ranije je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bodnar saopštio da je planirano da se „Samit za mir“ održi 24. februara u sedištu UN u Njujorku.

Odgovarajući na molbu da potvrdi ovu izjavu, Dižarik je rekao: „Videli smo izjave u medijima. Stav generalnog sekretara je nepromenjen. Kao i u svakom sukobu, on je uvek spreman da posreduje, ako sve strane koje su uvučene u sukob to zatraže od njega“.

Ukrajinci izgubili 200 ljudi u protivnapadu na Soledar

Ukrajinska vojska izgubila je 200 ljudi pri pokušaju organizacije kontranapada na Soledar, prenosi TV „RT“, pozivajući se na informacije presretnute preko radio-veze.

Prema objavi na Telegram kanalu „RT“, u cilju smanjenja gubitaka u Soledaru, Kijev je poginule pripadnike ukrajinske vojske proglasio „nestalima bez traga“.

Foto: Printskrin/Tviter

Dodaje se da su jedinice ukrajinske vojske napredovale ka Soledaru u francuskim oklopnim transporterima „VAB“ i britanskim protivminskim oklopnim transporterima „Wolfhound“.

Otkrila ih je i uništila dežurna jurišna jedinica Su-25, uz korekciju kopnene izviđačke grupe ruske vojske.

Rusija se ne slaže sa Turskom: „Mirovni plan“ Zelenskog neprihvatljiv za Moskvu

Moskva se ne slaže sa stavom Ankare koja je podržala „mirovni plan“ Ukrajine, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Dobro nam je poznato mišljenje Turske o takozvanom mirovnom planu Zelenskog i ne možemo da se složimo s njim. Podrška Ankare tom poduhvatu kijevskog režima teško da će doprineti pronalasku optimalnih načina za postizanje mira u Ukrajini. Već smo više puta govorili da je taj plan neprihvatljiv za našu zemlju - izjavila je Zaharova.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je 10. januara da podržava plan Kijeva od deset tačaka za rešavanje situacije u Ukrajini. Prema njegovim rečima, Ankara radi na dokumentu.

Zelenski je u novembru rekao da Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava.

Američki list „Volstrit džurnal“ objavio je da saradnici Zelenskog dorađuju njegov plan za mirno rešavanje krize u Ukrajini i da plan treba da bude predstavljen u februaru.

Ambasador Ukrajine u Turskoj Vasilij Bondar tvrdi da će „mirovni samit“ najverovatnije biti održan 24. februara u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Kako je kazao, učešće Rusije u tom samitu bilo bi „neprirodno“.

Zelenski: Artjomovsk će neprekidno dobijati municiju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da će ukrajinska vojska u Artjomovsku dobijati municiju „brzo i neprekidno“.

Zelenski je danas održao sastanak sa vrhovnim komandantom tokom kog se razgovaralo o situaciji na frontu.

- Posebna pažnja bila je posvećena borbama u Bahmutu (Artjomovsku) i Soledaru. Naglašavam da će jedinice koje brane ove gradove brzo i neprekidno biti snabdevane municijom i svime što je neophodno - napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

Ukrajinski ambasador: Kijev povukao deo trupa ka Belorusiji

Kijev je povukao deo svojih trupa na sever zemlje prema beloruskoj granici, izjavio je ukrajinski ambasador u Londonu Vadim Pristajko za britansku televiziju „Skaj njuz“

- Moramo da držimo trupe na severu Ukrajine, moramo ih povući od linije fronta kako bismo bili sigurni da oni neće doći i da neće pokušati da preseku liniju koja nam omogućava da budemo povezani sa Zapadom - izjavio je ukrajinski diplomata, upitan da li su vlasti zabrinute zbog situacije na beloruskoj granici.

Foto Tanjug/AP

Pristajko je dodao da su Ukrajini od zapadnih saveznika potrebne hiljade tenkova, te da bi Kijev želeo da dobije tenkove „čelendžer“, „abrams“ i „leopard“.

Ranije je Državni granični komitet Belorusije saopštio da ukrajinska vojska nastavlja da minira pogranična područja. Kako je juče izjavio šef vojne administracije regiona Vitalij Kovalj, u Rovenjskoj oblasti podižu utvrđenja za odbranu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova isticala je da raspoređivanje zajedničke regionalne grupacije snaga Rusije i Belorusije odgovor na jačanje snaga NATO-a u Poljskoj i baltičkim zemljama.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske oružane snage su likvidirale oko 30 ukrajinskih vojnika južno od Donjecka;

- Oružane snage Rusije su uništile pet diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska;
- Ruske trupe su vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom uništile oko 70 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka, a 30 u području Kupjanska;
- Ruske trupe likvidirale su više od 100 ukrajinskih vojnika u pravcu Krasnog Limana;
- U DNR ruske trupe uništile su dva artiljerijska sistema M777 i M109 „Paladin“, američke proizvodnje;
- Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u DNR oborila je ukrajinski avion Su-25.

FOTO: AP/Tanjug

Situacija oko Zaporoške nuklearne elektrane alarmantna

Kremlj ocenjuje situaciju oko Zaporoške nuklearne elektrane alarmantnom zbog tekućeg granatiranja tog objekta od strane Ukrajine, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- I dalje je zabrinjavajuća, ukrajinska strana i dalje smatra mogućim granatiranje elektrane - rekao je on.

Soledar "sravnjen sa zemljom"

Kompanija za satelitske snimke Maksar objavila je satelitske fotografije grada Soledara pre i posle napada ruskih trupa

Razmere katastrofe je teško zamisliti, jer su "čitave ulice" sravnjene sa zemljom.

I Rusi i Ukrajinci navode da se u gradu vode teške borbe za svaku kuću, koja, jednom osvojena, za samo nekoliko dana može pasti u ruke protivničkog tabora.

Ruska strana je u nekoliko navrata navela da se u Soledaru vodi borba za svaku kuću, ulaz, zgradu, stan, jer su tamo zabarikadirani ukrajinski vojnici, što dobrim delom i objašnjava razlog za ovakav stepen razaranja i uništenja.

Zapaljena crkva

Ekstremisti zapalili crkvu u selu Ovadno, Volinjska oblast Ukrajine, jer je hram odbio da pređe pod jurisdikciju nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine.

Rusija: Zelenski neće uspeti da uništi Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Rusija je uverena da ukrajinske vlasti neće uspeti da unište kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Diplomata je podsetila na postupke Kijeva u vezi sa UPC, uključujući i činjenicu da je ranije predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao ukaz o oduzimanju državljanstva 13 sveštenika UPC.

Foto: Profimedia

- U religioznoj, filozofskoj, istorijskoj literaturi, sve se to, u principu, uvek nazivalo nekom vrstom antireligijskog gneva, i to je tačno. Sigurni smo da, uprkos svim ovim strašnim zločinima, kijevske vlasti neće moći da unište kanonsku pravoslavnu crkvu u Ukrajini sa kojom se asocira velika većina pravoslavnih vernika u zemlji - rekla je ona.

Kremlj: DNR i LNR će biti oslobođene u granicama iz 2014. godine

Svi raniji ciljevi specijalne vojne operacije su i dalje aktuelni, uključujući oslobođenje Luganske i Donjecke Narodne Republike u granicama iz 2014. godine, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Vrhovni komandant nije govorio o novim ciljevima. Svi prethodni ciljevi ostaju na dnevnom redu - rekao je on novinarima, odgovarajući na pitanje da li ciljevi demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine ostaju nepromenjeni, ili su se pojavili novi.

Predstavnik Kremlja je upitan da li Rusija i dalje namerava da oslobodi DNR i LNR u granicama svojih regiona 2014. godine.

- Da, naravno, to su subjekti Ruske Federacije, oni moraju biti oslobođeni - odgovorio je Peskov.

Ukrajinska strana zainteresovana za pragmatičan dijalog

Ruski komesar za ljudska prava Tatjana Moskalkova izjavila je danas da je njen ukrajinski kolega Dmitro Lubinec na sastanku u Turskoj pokazao pragmatičan pristup dijalogu, što ne treba politizovati.

Moskalkova je juče učestvovala u trilateralnom sastanku sa Lubinecom i turskim komesarom za ljudska prava Serefom Malkočem u Ankari.

Ona je rekla da su strane do sada ostvarile konkretne rezultate u potrazi za nestalima i u vezi sa povratkom dece njihovim porodicama, prenio je "Sputnjik".

Moskalkova je dodala da stvaranje humanitarnog koridora nije bilo na dnevnom redu sastanka sa Lubinecom, pošto su te teme u domenu ministarstava odbrane dve zemlje.

Lokalne vlasti: Granatiran grad Zaporožje

Ruske snage napale su grad Zaporožje tokom noći, objavio je sekretar Gradskog veća Zaporožja Anatolij Kurtev na svom Telegram kanalu.

- Oštećeni su infrastrukturni objekti. Na licu mesta je izbio požar. Prema preliminarnim informacijama, ljudi nisu povređeni - naveo je Kurtev, prenosi Unian.

Novi tenkovi Rusiji

Koncern "Uralvagonzavod" isporučio je Ministarstvu odbrane Rusije još jednu seriju najnovijih tenkova T-90M Proriv, saopštio je koncern novinarima.

Partija oklopnih vozila je već predata Ministarstva odbrane Rusije.

Ruske trupe napreduju u oblasti Artjomovsk

Ruske trupe ozbiljno su napredovale u oblasti Artjomovsk, rekao je Igor Kimakovski, savetnik vršioca dužnosti lidera DNR jutjub kanalu "Solovjov lajv".

- Artiljerija potiskuje neprijateljske snage, u nekim delovima fronta ne mogu ni da izađu iz rovova. To se sada manifestuje na Donjeckom pravcu, broj napada na grad je smanjen. To ukazuje da naše trupe počinju da budu efikasnije. Prema tome, imamo određene pomake u pravcu Avdejevke, imamo ozbiljan napredak u području Artjomovska - rekao je on.

Duda: Poljska će Kijevu isporučiti 10 nemačkih tenkova Leopard

Poljska će isporučiti tenkove nemačke proizvodnje Leopard u Ukrajinu, saopštio je poljski predsednik Andžej Duda.

Poljska je ranije objavila da planira da prebaci 10 borbenih tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu, što je potez od velikog značaja za ukrajinske trupe, prenosi Gardijan.

U jučerašnjem obraćanju, tokom posete Lavovu, poljski predsednik je rekao da će u sklopu šire međunarodne koalicije Kijevu biti predati ti tenkovi.

Predsednik Poljske Anžej Duda dočekan je aplauzom u Lavovu.

Blizu osam miliona izbeglica stiglo u Evropske zemlje

Ukupno 7.967.409 ukrajinskih izbeglica stiglo je u evropske zemlje od početka ruske specijalne vojne operacije, saopštio je UNHCR.

Prema informacijama ove agencije UN, iz Ukrajine je u prethodnih sedam dana izbeglo 52.122 ljudi, prenio je TASS.

UNHCR navodi da je od 24. februara 2022 do 10. januara 2023. utočište u Rusiji potražilo 2.852.385 lica, u Poljskoj 1.563.386, u Nemačkoj 1.021.667, u Češkoj 478.614, u Italiji 167.925, u Slovačkoj 105.732 i u Moldaviji 102.016.

Zapaljena crkva u Ukrajini

Ekstremisti zapalili crkvu u selu Ovadno, Volinjska oblast Ukrajine, jer je hram odbio da pređe pod jurisdikciju nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine.

Granatirana Makejevka

Ukrajinske snage su granatirale Makejevku, predgrađe Donjecka, višecevnim sistemima, saopštile su vlasti DNR.

Sazvana nova sednica Saveta bezbednosti UN

Stalna misija Rusije pri UN sazvala je sednicu Saveta bezbednosti UN o Ukrajini za 17. januar. Nije navedena tema sednice.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski saopštio je da Rusija za 20. januar saziva neformalni sastanak Saveta bezbednosti UN po „formuli Arija” na temu decembarskog granatiranja Donbasa od strane Oružanih snaga Ukrajine.

FOTO: AP/Tanjug

- Biće zanimljivih govornika i činjenica – kao što znate, na takvim sastancima, za razliku od formalnih sastanaka Saveta bezbednosti, možemo da prikažemo video i foto materijale - naglasio je on.

Medvedev: Zapadna Ukrajina želi da bude pripojena svojim bivšim gospodarima

- U Lavovu, koji će se ponovo zvati Lemberg, sastanak su održali poljski predsednik Andžej Duda, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i razgovarali su da se zapadni ukrajinski regioni ustupe nekadašnjim gospodarima - napisao je Medvedev na Telegramu, prenosi TASS.

Političare koji su se našli u Lavovu Medvedev je opisao kao ljude koji "pate od imperijalnih ambicija i fantomskih bolova izazvanih istorijom koja ih je zadesila".

BONUS VIDEO: TRI SUNCA U RUSIJI: Optička varka prirode u Nadimu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)