PAPA FRANJA "POKRENUO" VATIKANSKE MISTERIJE: Poglavar Rimokatoličke crkve otvorio slučaj Emanuele Orlandi star 40 godina

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti": Rim

11. 01. 2023. u 06:00

UČINITE sve što se može, ako postoje odgovornosti, treba da budu utvrđene!

ПАПА ФРАЊА ПОКРЕНУО ВАТИКАНСКЕ МИСТЕРИЈЕ: Поглавар Римокатоличке цркве отворио случај Емануеле Орланди стар 40 година

Papa Franja / Foto AP

Papa Franja je ovim rečima otvorio slučaj star čak 40 godina. Emanuela Orlandi, 15-godišnja devojčica, nestala je, naime, 22. juna 1983. godine u Rimu. Bila je kćerka službenika u papskoj prefekturi.

Reč je o veoma zamršenom slučaju, više puta preokrenutom u istrazi, a u zavisnosti od pristiglih "svedočenja", informacija i dokumentacije. Na kraju je slučaj arhiviran, ali se porodica nikada nije predala. Dokle god je mogla, tražila je isterivanje na videlo tajnu njenog nestanka.

Devojčica je bila talentovani muzičar, a nestala je na putu iz Akademije, gde je pohađala časove klavira i flaute, između 17 i 19 sati tog dana. Izašla je iz Akademije deset minuta ranije, telefonirala sestri Federiki kako ju je zaustavio jedan čovek i ponudio joj posao rasturanja propagandnog materijala. Od tada se izgubio svaki trag Emanuele Orlandi.

Slučaj je ispitivan, usledile su razne policijske akcije i hapšenja, ali bez ikakvog rezultata i sudija za preliminarnu istragu arhivirao ga je 2015. godine zbog "nedostatka dokaza". No, slučaj nestanka mlade Orlandijeve bio je povezan sa jednim drugim nestankom, Mirele Gregori, takođe maloletne devojke, samo koju sedmicu ranije, 7. maja 1983. godine.

Pre nego što je ovaj slučaj arhiviran, usledila je istraga šest lica za udruživanje u ubistvu i otmici. Interesantno je da je među njima bio i optužen crkveni velikodostojnik, monsinjore, bivši rektor Bazilike Sent Apoliner.

Novinar Emilijano Fitipaldi je 2017. godine ponovno uperio reflektore na ovaj slučaj i 2018. Vatikan je dao dozvolu da se analizira DNA na kostima pronađenim u sedištu vatikanske Nuncijature, pronađene tokom radova na restauraciji. Ali, kosti nisu pripadale Emanueli Orlandi, niti Mireli Gregori.

Sveta stolica sada ima nameru da otvori ponovo svu dokumentaciju, dojave, informacije, svedočanstva zabeležena u međuvremenu, jer se mnogo spekulisalo o nestanku, a zatim o tome da je živa. Pojavila se čak i sumnja da je ovaj slučaj povezivan i sa atentatom na papu Jovana Pavla Drugog, jer je atentator Ali Akča tvrdio da zna gde se devojčica nalazi. No, to nikada nije dokazano.

Slučaj se povezuje i sa pedofilijom u crkvi, sve do pretpostavki novinarke Marije Đovane Malje. Ona je u svojoj knjizi predstavila dokumentaciju da je devojčica oteta i držana decenijama u omladinskom hotelu u Londonu, gde je umrla posle više godina, da je njeno telo preneto u Italiju, najpre sahranjeno na vatikanskom, tevtonskom groblju, a onda kremirano.

Foto AP

SAZNALI IZ ŠTAMPE

"NETFLIKS" je snimio i dokumentarni film, gde se pojavljuje i deo devojčicine porodice. Sada je Emanuelin brat Pjetro Orlandi (na slici) na vest o otvaranju slučaja kazao: "Nismo uopšte obavešteni o tome, čak ni porodični advokat nije obavešten o otvaranju slučaja, saznali smo iz štampe."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona