PROBLEM U SUECKOM KANALU: Brod sa ukrajinskim žitaricama zastao usled kvara

Đ.G.

09. 01. 2023. u 10:51

U TOKU su radovi na izvlačenju broda za rasuti teret "Glori" nakon što mu se u ponedeljak ujutro pokvario motor u Sueckom kanalu, saopštila je uprava kanala.

ПРОБЛЕМ У СУЕЦКОМ КАНАЛУ: Брод са украјинским житарицама застао услед квара

Foto: Tanjug/AP Photo

- Nadležni pomorski spasilački tim se profesionalno pozabavio iznenadnim tehničkim kvarom mašina broda GLORI na 38. kilometru, koji je prolazio u okviru severnog konvoja na svom putu koji je dolazio iz Turske i kretao se ka Kini - saopštila je uprava Sueckog kanala na Tviteru. 

- Sada su u toku radovi na tegli neiskorišćenog broda - dodaje se. Uprava Sueckog kanala objavila je na Fejsbuku da se brodu pokvario motor.

Brodarska agencija Let je saopštila da je brod ponovo natopljen nakon što se nasukao.

- 21 plovilo koje ide na jug će započeti/nastaviti svoj tranzit. Očekuju se samo manja kašnjenja -  napisao je Let na Tviteru.

Brod je 25. decembra utovario 65.970 metričkih tona kukuruza iz ukrajinske luke Černomorsk i krenuo je za Kinu, saopštio je zajednički koordinacioni centar Crnomorske inicijative za žito sa sedištem u Istanbulu. JCC olakšava humanitarni pomorski izvoz žitarica, drugih namirnica i đubriva iz Ukrajine.

Suecki kanal je jedan od najvažnijih plovnih puteva na svetu, sa svojih 120 milja koji ugošćuju 30% globalnog transporta kontejnera i 12% sve globalne trgovine vredne oko 1 bilion dolara godišnje.

U martu 2021. godine, masivni tanker od 220.000 tona pod nazivom Ever Given zaglavio se preko Sueckog kanala na šest dana, što je izazvalo njegovo najduže zatvaranje ikad zbog broda i zadržalo trgovinu od oko 60 milijardi dolara - preneo je Si-En-Bi-Si.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)