AMERIČKI OBAVEŠTAJAC, IZ IDEALA RADILA ZA KUBU: Posle 20 godina robije Ana Montes puštena iz zatvora (FOTO)

Novosti online

08. 01. 2023. u 07:58

NAKON više od 20 godina, Ana Montes, jedna od najpoznatijih špijuna Hladnog rata, koja je robijala u SAD, puštena je iz zatvora.

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ, ИЗ ИДЕАЛА РАДИЛА ЗА КУБУ: После 20 година робије Ана Монтес пуштена из затвора (ФОТО)

Foto: Profimedia/FBI

Ova šezdesetpetogodišnjakinja provela je skoro dve decenije špijunirajući za kubanske vlasti dok je radila kao analitičarka u Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji SAD.

Nakon što je uhapšena 2001. godine, zvaničnici su rekli da je gotovo u potpunosti razotkrila američke obaveštajne operacije na ostrvu, dok je jedan zvaničnik rekao da je ona među "špijunima koji su najviše naštetili SAD", a koji su uhvaćeni.

Šefica kontraobaveštajne službe Džordža Buša, Mišel Van Kliv, rekla je Kongresu 2012. da je Montes "kompromitovala sve, skoro sve, što smo znali o Kubi i kako smo delovali na Kubi".

- Tako da su Kubanci bili svesni svega što smo znali o njima i mogli su to da iskoriste u svoju korist. Osim toga, mogla je da utiče na procene o Kubi u razgovorima sa svojim kolegama, a imala je i mogućnost da informacije koje je dobijala prenese drugim silama - rekla je Klivova.

Nakon hapšenja, Montes je optužena da je otkrila identitet četiri američka špijuna i veliku količinu poverljivog materijala. Osuđena je na 25 godina zatvora, a sudija ju je optužio da je ugrozila "ceo narod".

Međutim, za razliku od drugih špijuna visokog profila uhvaćenih tokom Hladnog rata, Montesova je bila motivisana ideologijom, a ne ličnom dobiti. Pristala je da radi za kubanske obaveštajne službe delimično zato što se protivila aktivnostima Reganove administracije u Latinskoj Americi.

Generalni inspektor Ministarstva odbrane naveo je u izveštaju da veruje da ju je motivisala i ljutnja na američku podršku nikaragvanskoj desničarskoj pobunjeničkoj grupi Kontras, koja je osumnjičena za ratne zločine.

Prvi put joj je prišao 1984. godine kolega sa Univerziteta Džons Hopkins nakon što je izrazila neslaganje sa američkim akcijama u Nikaragvi, a kasnije je upoznata sa kubanskim obaveštajnim agentom i na večeri u Njujorku "bez oklevanja pristala da radi preko Kubanaca da pomogne Nikaragvi", stoji u izveštaju glavnog inspektora.

Godinu dana kasnije, otputovala je u Havanu na obuku, a zatim se pridružila Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji, gde je na kraju postala viši analitičar.

Skoro 20 godina, svakih nekoliko nedelja, sastajala se sa kubanskim rukovodiocima u restoranima u Vašingtonu i pored toga slala šifrovane poruke sa strogo poverljivim informacijama putem "pejdžera" ili malih bežičnih telekomunikacionih prijemnika.

Foto: FBI

Ona je na kraju uhapšena u septembru 2001. nakon što su američki obaveštajci dobili dojavu da je ona kubanski špijun. Jedan od agenata FBI rekao je da je izgledala stoički prilikom hapšenja.

Po izlasku iz zatvora, Montesova će biti pod nadzorom pet godina nakon puštanja na slobodu, a njeno korišćenje interneta biće praćeno. Takođe će joj biti zabranjeno da radi za vladu ili da kontaktira strane agente bez dozvole.

Agent FBI-ja, Pit Lap, rekao je da misli da je malo verovatno da će ona pokušati da ponovo uspostavi kontakt sa kubanskim agentima.

- Taj deo njenog života je završen. Uradila je ono što je uradila za njih. Ne mogu da zamislim da rizikuje svoju slobodu - rekao je Lap.

BONUS VIDEO: BOND, DžEJMS BOND - Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024