VODA KAO TEČNO ZLATO - 500 EVRA GODIŠNJE! U Francuskoj eksplodirala cena osnovne čovekove potrepštine, nadležni zahtevaju specijalne mere

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

04. 01. 2023. u 07:11

ENERGETSKA i inflatorna kriza izrodili su još jedno suštinsko poskupljenje. Posle prehrambenih proizvoda, naftnih derivata, gasa i struje, cena vode skočila je od Nove godine u proseku za dvadeset odsto!

ВОДА КАО ТЕЧНО ЗЛАТО - 500 ЕВРА ГОДИШЊЕ! У Француској експлодирала цена основне човекове потрепштине, надлежни захтевају специјалне мере

Foto Shutterstock

Tako je prosečnoj porodici u Francuskoj danas potrebno čak blizu 500 evra na godišnjem nivou da bi utolili žeđ.

Prosečna cena kubnog metra vode trenutno iznosi 4,14 evra, a kreće se od tri do preko 6,5 evra, zavisno od regiona. Imajući u vidu da tročlano domaćinstvo u Francuskoj godišnje potroši u proseku oko 120 kubnih metara, račun iznosi astronomskih 496,80 evra. Najveća poskupljenja zabeležena su u Bretanji, Normandiji, Gornjoj Francuskoj i Pikardiji.

Više je razloga za ovo poskupljenje. Inflacija utiče na porast cena svih proizvoda, pa tako i hlor, kao prečišćivač vode, sada košta skuplje. Voda više košta i zbog radova na instalacijama u pojedinim regionima.

Da jedna nevolja često ne ide sama, pokazuje i to što su se umešale prirodne sile, imajući u vidu da su protekle godine zemlju pogodine velike suše, pa vode nema dovoljno. U gotovo polovini francuskih departmana, odnosno u 48 administrativnih jedinica, postoje restrikcije, a krizno je u četvrtini, odnosno u 23 departmana. U deset departmana situacija je pod nadzorom, dok samo 38 nema problema u snabdevanju.

Među restrikcijama se, na primer, podrazumeva zabrana punjenja bazena, pranje automobila u privatnoj režiji van komercijalnih centara, zalivanje dvorišta, bašta i stadiona dobrim delom dana, usmeravanje vode kanalima ka starim mlinovima...

Građanima je takođe savetovano kako da uštede vodu. Među ovim preporukama su da mašine za pranje sudova i veša uključuju samo kada su potpuno napunjene, da uključuju ekonomske programe na kućnim aparatima, da ne pune kade već da se tuširaju, zatvore slavine dok četkicama trljaju zube, kao i da sakupljaju kišnicu za tehničku vodu.

 

NAJVIŠE "PIJU" NjIVE I NUKLEARKE

VODA se u Francuskoj najviše koristi u poljoprivredi, ukupno 45 odsto potrošnje, zatim za hlađenje u nuklearkama električnih centrala u visini od 31 odsto, dok na konzumiranje među stanovništvom otpada 21 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)