POLITIKO: Desničarska senka nad švedskim predsedavanjem EU

Novosti online

29. 12. 2022. u 14:44

ŠVEDSKA je dugo bila kooperativni i konstruktivni član Evropske unije, ali sada kada je došlo vreme da predsedava zajednicom evropskih država narednih šest meseci, pojedine evropske diplomate su zabrinute da li će "briselska agenda" biti ugrožena desničarskim vetrovima koji duvaju iz Stokholma, piše RT.

ПОЛИТИКО: Десничарска сенка над шведским председавањем ЕУ

Foto AP

Posle izbora u septembru, u vladajuću koaliciju ušle su Švedske demokrate (SD), koje se opisuju kao evroskeptična desničarska stranka i sada su diplomate u Briselu, do juče toliko zadovoljne saradljivom Švedskom, zabrinute da li će anti-EU tonovi ove stranke uticati na predsedavanje Stokholma Evropskoj uniji, piše "Politiko".

 - Verujemo u saradnju, ali moramo da se odmaknemo od gotovo manične ideje da (Brisel) treba sve više i više da se meša u politiku zemalja članica - rekao je ranije ovog meseca tokom skupštinske debate o politici EU lider Švedskih demokrata Jimi Okeson.

Ovo je prvi put da SD ima stvaran uticaj, piše briselski portal, i dodaje da zvaničnike u Briselu naročito brine njihov tvrd stav prema imigraciji i relativna naklonost prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kojeg evrokrate očigledno smatraju za "lošeg momka". Postavlja se pitanje da li će sve to zajedno uticati na zvanični Stokholm i njegov odnos prema pitanjima važnim za EU.

Uveravanja švedskih diplomata u Briselu da će njihovo predsedavanje biti vođeno iz  Brisela, a ne iz Stokholma, očigledno nije razuverilo sve koji i dalje strahuju od švedskih desničara evroskeptičnih stavova.

Upoređuju se i stavovi premijera Ulfa Kristersona i Okesona: prvi izjavljuje da želi jaču EU, za njega ona simbolizuje mir, stabilnost, trgovinu, mobilne telefone bez rominga, dok Okeson stav švedske vlade prema EU opisuje kao naivan i samodestruktivan.

Evropske diplomate je izgleda zabrinula i njegova rečenica da "svaka država i svaki narod u Evropi ima pravo da bude gospodar u sopstvenom domu". 

Tačka sudara moglo bi biti pitanje migracija. EU radi na reformisanju svoje migrantske politike i one u vezi sa azilom, a očekivanja su da bi se u vreme švedskog mandata moglo stići do zajedničkog sporazuma koji bi se dalje razrađivao. U tom smislu, polažu se velike nade u švedsko iskustvo sa migrantima, budući da je tokom 2015. ova zemlja primila najveći broj njih srazmerno broju stanovnika.

Ističe se, međutim, da SD podržava migrantsku politiku koja je "blizu nuli" i da će nova švedska vlada pooštriti svoju migrantsku politiku. U članku se predviđa i da bi svaki pokušaj EU da udomi migrante među zemljama EU i u Švedskoj naišao na snažan otpor SD-a.

 - I pre je bilo komplikovano, sada se čini nemogućim - citira "Politiko" reči jednog centralnoevropskog diplomate upoznatog sa situacijom oko usvajanja novog migrantskog zakona.

Švedski poslanik evropskog parlamenta Tomas Tobe mnogo je veći optimista i kaže da veruje da će doći do napretka u donošenju propisa o migrantima tokom švedskog predsedavanja.

Politička pozicija SD-a mogla bi da baci senku i na pokušaje EU da ojača vladavinu prava, piše "Politiko" i navodi da je poslanik u Evropskom parlamentu iz redova SD-a glasao protiv toga da se usvoji odluka da Mađarska više nije demokratija, u čemu se vidi njihova podrška Orbanu.

Švedska ministarka za Evropu Džesika Rozvel izjavila je da veruje da će SD biti konstruktivan partner u poslovima EU.

U članku se, međutim, uporno izražava sumnja u takve stavove, a na kraju se citiraju i reči Okesona da Švedska kao zemlja zavisna od uvoza mora da ima dobru saradnju sa susedima.

 - Ali to ne znači da treba više moći da prepustimo birokratama u Briselu koje ne biramo niti za njih glasamo - rekao je Okeson.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića