NASA I ROSKOSMOS TRAŽE REŠENJE: Cilj povratak astronauta sa Međunarodne svemirske stanice na Zemlju

Đ.G.

29. 12. 2022. u 00:56

SPECIJALISTI američke svemirske agencije „ NASA “ (NASA) i ruske korporacije „Roskosmos“ nastaviće da zajednički proučavaju opcije za bezbedan povratak na Zemlju članova posade Međunarodne svemirske stanice (MSS) nakon incidenta sa oštećenjem spoljašnjeg omotača svemirskog broda Sojuz MS-22, prenosi RIA Novosti pozivajući se na predstavnicu NASA Keli Hamfris.

НАСА И РОСКОСМОС ТРАЖЕ РЕШЕЊЕ: Циљ повратак астронаута са Међународне свемирске станице на Земљу

Foto: AP Photo/NASA

 - NASA i Roskosmos će nastaviti da rade zajedno na istraživanju opcija pre nego što donesu konačnu odluku o tome kako da bezbedno vrate posadu kući“ - rekla je Hamfris, upitana da li se razmatra da SpaceX’s Crew Dragon vrati neke od astronauta.

Kako je napomenula predstavnica američke agencije, posada ISS Ekspedicije 68 je i dalje u dobrom stanju, na stanici obavlja remontno-istraživačke radove.

Da li se ruska strana obratila NASA da pomogne u povratku njenih kosmonauta i koje opcije postoje za to, Hamfris nije precizirala.

Dana 15. decembra došlo je do oštećenja spoljašnjeg omotača instrumenta Sojuz MS-22 i montažnog odeljka koji je usidren na MSS. Posada broda javila je da se ugasio signalni uređaj brodskog dijagnostičkog sistema koji je prijavio nagli pad pritiska u sistemu za hlađenje. U prenosu NASA se videlo da se sa broda slivaju fontane tehničke tečnosti.

Roskosmos je 26. decembra izvestio da je priroda čestice koja je ušla u radijator svemirskog broda Sojuz MS-22 i probila ga i dalje neshvatljiva, prenela je Gazeta.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)