SVEMIRSKA KAPSULA ORION SE VRATILA NA ZEMLJU: Lutke simulirale posadu na putu oko Meseca (FOTO)

Novosti online

11. 12. 2022. u 21:11

POVRATAK Oriona je bila uspešno izvedena proba koja je trabalo da pokaže kako će se u budućnosti astronauti vraćati sa svemirskih letova na Mesec.

СВЕМИРСКА КАПСУЛА ОРИОН СЕ ВРАТИЛА НА ЗЕМЉУ: Лутке симулирале посаду на путу око Месеца (ФОТО)

Foto: AP

Nakon kosmičkog putovanja bez ljudske posade oko Meseca, svemirska kapsula Orion Američke svemirske agencije (NASA) proletela je danas kroz atmosferu Zemlje i bezbedno sletela u Tihi okean.

U susret 50-godišnjici misije Apolo 11 i sletanja prve ljudske posade na Mesec, završena je uvodna misija lunarnog NASA programa ''Artemis'', prenosi Rojters.

Foto: AP

Na kraju 25-dnevne misije, NASA će analizirati podatke dobijene tokom testa kako bi omogućila da brod bude opremljen posadom.

Orion, koji su zajedno razvile SAD i EU, poleteo je sa Zemlje tokom svog prvog probnog leta bez posade sa misijom Artemis 1 16. novembra. Prvi probni let sa misijom Artemis-1 je priprema za buduće letove sa posadom. Planirano je da se misija Artemis-2 sa posadom održi 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)