SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPOZORAVA: Trostruka virusna pretnja ove zime

Novosti online

27. 12. 2022. u 20:17

UKUPNO tri nove respiratorne infekcije su ove zime povećale broj prijema u bolnice u evropskim i centralnoazijskim zemljama, što naglašava potrebu za uvođenjem jake vakcine, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija /SZO/.

СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА УПОЗОРАВА: Трострука вирусна претња ове зиме

Foto: Arhiva

- Ugroženi slojevi stanovništva i medicinski radnici širom Evrope i Centralne Azije suočeni su ta trostrukom pretnjom od gripa, respiratorne sincicijalne virusne infekcije i kovida 19 - navodi se u saopštenju.

Sva tri virusa zajedno cirkulišu od ranog početka širenja gripa u novembru. Širenje respiratorne sincicijalne virusne infekcije, koja obično uzrokuje simptome slične gripu, takođe je u porastu, dok je kovid 19 ostao pretnja otkako se pojavio 2020. godine.

Virusi predstavljaju pretnju i za ugrožene slojeve stanovništva i za radnike zdravstvenih službi, koji bi mogli biti pod velikim pritiskom ukoliko ne bude uspešna vakcinacija protiv gripa i kovida 19, piše Ria.

SZO dodaje da se Organizacija i Evropa nadaju sve većem broju vakcinisanih u regionu Evrope i Centralne Azije, s obzirom da je veliki broj nevakcinisanih u brojnim zemljama.

(Srna)

BONUS VIDEO: SLADOLED KOJI SE NE TOPI: Novi izum kineskih poslastičara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)