UKIDA SE APLIKACIJA ZA PRAĆENJE KONTAKATA: Kina nastavlja sa ublažavanjem kovid mera

Tanjug

12. 12. 2022. u 09:09

KINA je danas saopštila da će povući aplikaciju koja se koristi za praćenje kontakata zaraženih virusom korona, što je prekretnica u odustajanju zemlje od strategije nulte tolerancije na kovid-19, prenosi Gardijan.

УКИДА СЕ АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРАЋЕЊЕ КОНТАКАТА: Кина наставља са ублажавањем ковид мера

Foto: Tanjug

Vlasti su saopštile da će aplikacija koja prati da li je neko bio u visokorizičnom području na osnovu njihovog telefonskog signala biti isključena sutra ujutru, posle više od dve godine rada.

"Kartica putovanja" bila je centralni deo kineske politike nultog kovida, s milionima ljudi koji su morali da unesu svoje telefonske brojeve da bi "dobili" dozvolu za putovanja između provincija ili učestvovali na javnim događajima, navodi britanski list.

Odluka dolazi samo nekoliko dana nakon što je Kina objavila ukidanje obaveznog centralizovanog karantina i široku relaksaciju mera testiranja, čime je efektivno odbacila svoju rigoroznu strategiju borbe protiv kovida.

Zvanični prijavljeni slučajevi u zemlji naglo su pali sa rekordnih vrednosti prošlog meseca, ali kineski zdravstveni stručnjak upozorio je u državnim medijima u nedelju da se dominantna varijanta omikrona "brzo širi" zemljom, navodi Gardijan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)