SKLOPLJEN VELIKI POSAO: Poljska od Francuske dobija dva satelita za nadzor

Đ.G.

27. 12. 2022. u 17:39

POLjSKA je potpisala sporazum sa Francuskom o nabavci dva satelita za nadzor i prijemne stanice, rekao je poljski ministar nacionalne odbrane Marius Blaščak.

СКЛОПЉЕН ВЕЛИКИ ПОСАО: Пољска од Француске добија два сателита за надзор

Foto: Profimedia

Potpisivanje dokumenta obavljeno je u okviru posete Varšavi šefa francuskog Ministarstva odbrane Sebastijana Lekornua .

- Naša saradnja, naš upravo odobreni sporazum, tiče se nabavke dva satelita za poljsku vojsku, koje ćemo dobiti do 2027. godine - rekao je Blaščak na brifingu. - Ugovor obuhvata dva satelita, kao i zemaljsku stanicu na kojoj će se obrađivati primljeni snimci - naglasio je šef poljskog Ministarstva odbrane.

Ministar je dodao da će poljski sateliti naručeni od Francuske raditi u sprezi sa francuskim satelitima, što, kako je rekao, „osigurava još veću efikasnost“.

Kako prenosi kanal BFMTV, Lekornu će 28. decembra otputovati u Ukrajinu , gde će se sastati sa ukrajinskim kolegom Aleksejem Reznikovom. Planirano je da „ministar svedoči ukrajinskim vlastima o kontinuiranoj podršci Francuske od 24. februara, preneli su mediji.

U junu je francuski predsednik Emanuel Makron posetio Kijev , a francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona je već tri puta posetila glavni grad Ukrajine.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI - Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri