REAGOVALE UN: Talibani pozvani da ukinu oštre zabrane ženama o obrazovanju i radu

Novosti online

27. 12. 2022. u 15:23

VISOKI komesar UN za ljudska prava Folker Turk pozvao je danas talibane da odmah ponište sve oštrije restrikcije ženama u Avganistanu i rekao da zabrana ženama da rade za humanitarne organizacije može da ima "užasne posledice".

РЕАГОВАЛЕ УН: Талибани позвани да укину оштре забране женама о образовању и раду

FOTO: Tanjug/AP

- Nijedna zemlja se ne može razvijati, niti preživeti u socijalnom i ekonomskom smislu, ako je polovina njene populacije izopštena - izjavio je Turk.

On je rekao da restrikcije uvedene ženama i devojkama neće samo povećati patnje svih Avganistanaca, nego predstavljaju i rizik izvan granica te zemlje, preneo je AP.

Turk je dodao da će zabrana ženama da rade za nevladine organizacije ostaviti njih i njihove porodice bez prihoda i prava da daju "pozitivan doprinos" razvoju zemlje.

Talibanske vlasti su prošle sedmice zabranile ženama da se obrazuju na univerzitetima, što je izazvalo proteste iz sveta i demonstracije u avganistanskim gradovima.

Vlasti su potom objavile da žene ne mogu raditi u nevladinim organizacijama.

(Srna)

BONUS VIDEO: OVO JE NAJNIŽI ŽIVI ČOVEK: Iranac ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja