POBUNA U PULI: Bune se protiv izgradnje hotela na zelenoj površini koji gradi Šolakova firma

Novosti Onlajn

27. 12. 2022. u 08:08

NA 120 metara od šetališta Lungomare, i oko 160 metara od mora u Puli planira se izgradnja hotel sa pet zvezdica visok 27 metara. Vlasnik firme Hotel Valkane d.o.o. je Istra cement B.V. iz Holandije, navodno kompanija srpskog milijardera Dragana Šolaka.

ПОБУНА У ПУЛИ: Буне се против изградње хотела на зеленој површини који гради Шолакова фирма

Foto: Free Images Pixabay

U Puli se zbog izgradnje hotela na velikoj zelenoj javnoj površini koja je omiljeno okupljalište generacija Puljana podigla pobuna koja je rezultirala sprovođenjem referenduma, ali na hrvatskom N1 nema nijedna rečenica o  ovome.

Prva je ustala zeleno-leva stranka "Možem", koja je potom inicijativu prepustila građanima. Gotovo 90 posto građana Pule koji su u nedelju izašli na lokalni referendum susprotavilo se izgradnji hotela s pet zvezdica.

Međutim, referendum nije uspeo, jer je u nedelju izašlo svega 11.065 glasača odnosno 22,71 posto Puljana. Za referendum na državnom nivou ukinuta su ograničenja, a kod referenduma na lokalnom nivou i dalje važi odredba da je referndum valjan tek ako na njega izađe 50 posto plus jedan građanin. U Puli je u popisu birača gotovo 49.000 građana. Kako je izašlo tek nešto manje od 23 posto, referendum nije uspeo.

Od građana koji su izašli na referendum 9.716 bili su 'za', što je 88,55 posto, a 1.256 građana ili 11, 45 posto bilo je 'protiv', dok su ostali listići bili nevažeći.

BONUS VIDEO:

(Radio Slobodna Evropa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)