HAOS U AVGANISTANU: Žene izašle na ulice zbog zabrane studiranja, talibani ih rasterali vodenim topom

Tanjug

24. 12. 2022. u 15:19

TALIBANSKE snage bezbednosti upotrebile su vodeni top da rasteraju žene koje su danas protestovale protiv zabrane univerzitetskog obrazovanja za žene, izjavili su očevici.

ХАОС У АВГАНИСТАНУ: Жене изашле на улице због забране студирања, талибани их растерали воденим топом

FOTO: Tanjug/AP

Prema rečima očevidaca u zapadnom gradu Heratu, oko 20-ak žena je krenulo ka kući guvernera provincije kako bi protestovale protiv zabrane, uzvikujući: "Obrazovanje je naše pravo", kada su snage bezbednosti upotrebile vodeni top protiv njih.

Video u koji je AP imao uvid prikazuje žene kako vrište i kriju se u sporednoj ulici da bi pobegle od vodenog topa.

One su zatim nastavile protest uzvikujući "Sramota!".

Jedna od organizatorki protesta, Merjam, rekla je da je između 100 i 150 žena učestvovalo u protestu, krećući se u malim grupama iz različitih delova grada prema centralnom mestu okupljanja.

- Obezbeđenje je u svakoj ulici, na svakom trgu, oklopna vozila i naoružani ljudi - kazala je ona.

- Kada smo započeli naš protest, u parku Tariki, talibani su kidali grane sa drveća i tukli nas. Ali mi smo nastavili protest. Povećali su svoje bezbednosno prisustvo. Oko 11.00 časova dovezli su vodeni top", dodala je Merjam.

Talibani u Avganistanu su u utorak zabranili studentkinjama da pohađaju univerzitete, preneo je AP. Žene u Avganistanu od tada demonstriraju u većim gradovima protiv zabrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)