EVROPSKA HOBOTNICA DO MAROKA: Korupcionaški skandal u Evropskom parlamentu postaje međunarodni skandal

Milica Ostojić Specijalno za "Novosti": Rim

16. 12. 2022. u 06:01

U BRISELSKOM trileru koji se, u nastavcima, širi iz Evropskog parlamenta, nije više reč samo o krimi-priči punoj svežnjeva novčanica isplaćenih evropskim poslanicima u zamenu za hvalospeve o Kataru.

ЕВРОПСКА ХОБОТНИЦА ДО MАРОКА: Корупционашки скандал у Европском парламенту постаје међународни скандал

Frančesko Đorđi, Foto Tviter

Istraga tajne službe u Briselu izazvala je pravi zemljotres otkrićem čitave mreže čiji cilj je bio da uplete u klupko korupcije najviše evropske institucije podmićivanjem političara na ključnim mestima. Pokazalo se da je u toj hobotnici uloga Dohe u drugom planu, jer se ispostavilo da je na vrhu bila organizacija agenata tajne službe - Maroka.

U Briselu su agenti iz Rabata mogli da računaju na podršku sunarodnika, akreditovanih kao diplomate. Uticaj Marokanaca bio je usmeren, pre svega, na parlamentarnu grupu socijalista i demokrata, i to zahvaljujući trojici Italijana.

Dvojica su već u zatvoru - bivši poslanik Demokratske partije (PD) Pjer Antonio Panzeri i njegov bivši saradnik Frančesko Đorđi, inače životni saputnik sada već otpuštene potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kaili, koja je, sa hiljadama evra pronađenih u njenom stanu otvorila Pandorinu kutiju korupcijskog skandala. Treći je Andrea Kozolino, parlamentarac PD, koji je pod istragom.

Tu su još i neki evroparlamentarci, svi socijalisti, koji su, po istrazi u Briselu, bili bliski trojici Italijana, ali jedina direktno uvučena bila je Kailijeva. No, istraga je otkrila da su avionske karte za putovanja Kozolina i Panzerija u Maroko bile plaćene direktno od strane tajne službe iz Rabata, zarad sastanaka sa marokanskim političarima s "prve linije". Istraga pokazuje i postojanje istinskog sporazuma, potpisanog sa tamo šnjom tajnom službom, radi "uticaja u prilog ove severnoafričke zemlje u Evropskom parlamentu u zamenu za novac".

U jednom trenutku, u ovu storiju ulazi Katar, ali i operacija belgijske tajne službe koja je još prošlog jula ušla u kuću Pancerija i otkrila stotine hiljada evra u kešu. Eto zašto prošlog petka, kada su osobe iz Odeljenja za borbu protiv korupcije ušle u kuću Panzerija, nisu bile iznenađene pronalaženjem 700.000 evra u kešu. Sada se istražuje za šta je sve služio toliki novac.

Pretpostavlja se da je postojala "knjiga plaćanja" evropskih parlamentaraca u službi Katara, ali i - Maroka.  U medijima se ističe da je ovo priča o istoriji špijuna, potkazivanja na međunarodnom planu i optužbi, koje sada treba dokazati, a koje, međutim, "mogu da pogode u srce najviši nivo političara u EU".

Foto AP

"KATARGEJT" U BRISELU

Tročlano veće sudija će odlučiti o tome da li će četvoro optuženih i uhapšenih u korupcijskom skandalu, biti pušteno na slobodu tokom istrage ili će ostati u zatvoru. I Katar i Eva Kaili (na slici) odbijaju umešanost u aferu koja je već dobila nadimak "katargejt". No, francuski satirični list "Šarli Ebdo" je na naslovnoj strani objavio provokativnu karikaturu s natpisom "Srećan kao Kataranin u Evropi, sa prostitutkama i poslanicima", na kojoj osoba u katarskoj odeći u krilu drži dve žene kojima na sve strane ispada novac.  G. Č.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)