AMERIČKO „IZNENAĐENJE" ZA ZELENSKOG: U SAD su počeli da govore o promeni strategije za Ukrajinu

P. Z. S. / ria.ru

13. 12. 2022. u 15:56

VAŠINGTON, suprotno zvaničnoj retorici da Ukrajina sama treba da odredi svoju budućnost, postepeno gura Vladimira Zelenskog ka ideji postizanja kompromisa u budućim pregovorima sa Moskvom, piše Ted Snajder, kolumnista The American Conservative.

АМЕРИЧКО „ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ: У САД су почели да говоре о промени стратегије за Украјину

Foto AP


-Državni sekretar SAD Entoni Blinken ponavlja američku mantru 'ništa o Ukrajini bez Ukrajine'. Ali namere Vašingtona jasno pokazuju promenu strategije. Bilo je ukupno tri postepene promene, navodi se u članku.

Prema rečima autora, prvo je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena prešla na guranje Kijeva u pregovore. Posle toga su zapadni zvaničnici počeli da nude Zelenskom kompromis. A onda je ukrajinskog lidera sačekalo „pravo iznenađenje” – Bela kuća je objasnila da se reči o „teritorijalnom integritetu” zemlje „mogu slobodno tumačiti”.

-Ako je tako, onda su SAD i njeni saveznici u NATO-u sada otvoreni za mogući prekid vatre, dodao je on.

Snajder je sugerisao da će Rusija prema uslovima sporazuma koji je predložio Vašington navodno „zadržati Krim i Donbas na onim teritorijama koje je kontrolisala pre nego što je sukob počeo“, a o konačnom statusu će se razgovarati kasnije. Istovremeno, Moskva je više puta naglašavala da status teritorija koje su ušle u sastav Rusije ne podleže reviziji.

Prošle nedelje, sekretar za štampu predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, prokomentarisao je da se Rusija složila sa izjavom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o Ukrajini da bi pravedan i trajan mir trebalo da rezultira rešenjem situacije, ali da Moskva istovremeno nije ipak vide izglede za pregovore o nagodbi.

Putin je ranije rekao da je Rusija uvek govorila da je otvorena za razgovore o Ukrajini, ako Kijev sazri, onda će biti traženi posrednički napori onih koji nude. Prethodno je američki predsednik Džo Bajden, posle razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, rekao da ne planira pregovore sa Putinom, ali da je potencijalno spreman za njih ako Rusija preduzme korake neophodne za rešavanje situacije u Ukrajini. Istovremeno, Džon Kirbi, koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost, primetio je da SAD ne vide spremnost Volodimira Zelenskog da pregovara o rešavanju sukoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!