ŽIVOTE IZGUBILO ŠEST OSOBA, OPSADA TRAJALA SATIMA: Detalji pucnjave u Australiji

Novosti online

13. 12. 2022. u 08:07

ŠEST ljudi, uključujući dvoje policajaca, ubijeno je u mogućoj zasedi na udaljenom imanju u Australiji.

ЖИВОТЕ ИЗГУБИЛО ШЕСТ ОСОБА, ОПСАДА ТРАЈАЛА САТИМА: Детаљи пуцњаве у Аустралији

FOTO: AP/Tanjug

Policija je saopštila da je tragala za nestalom osobom u Viambili udaljenom oko 300 kilometara severozapadno od Brizbejna, glavnog grada Kvinslenda, kada je na njih pucano.

Nakon duže opsade, policija je ubila troje osumnjičenih. Motiv je i dalje nejasan, saopštile su vlasti.

Četvoro naoružanih policajaca je prvo otišlo na imanje u ponedeljak po podne nakon zahteva policije Novog Južnog Velsa, prenosi Bi-Bi-Si.

Policajci Metju Arnold (26) i Rejčel Mekrou (29) ubijeni su dok su se približavali imanju. Još jedan policajac je ranjen, dok je četvrti prošao bez fizičkih povreda, saopštila je policija.

Komšiju Alana Dera (58) ubili su osumnjičeni kada je otišao na imanje da vidi o čemu se radi.

Opsada je trajala nekoliko sati, bilo je uključeno puno oružja, pre nego što su osumnjičene - dva muškarca i jednu ženu - ubili policajci.

Jedan je identifikovan kao Natanijel Trejn, 46, bivši direktor škole, kojeg je policija za nestale osobe poslata da proveri.

Drugi su njegov brat Garet Trejn (47) i Garetova žena Steji Trejn (45), koji su vlasnici imanja.

Braća i žena od jednog su među ubijenima, rekla je policija.

Nepovređena policajka je uspela da pronađe sklonište i pozove pojačanje.

Osumnjičeni su tada pokušali da je izvuku paljenjem vatre, rekao je predsednik policijskog sindikata Kvinslenda Ian Livers.

"Nije znala da li će da bude upucana ili će biti spaljena živa. Znam da je slala poruke svojim najbližima, rekavši da misli da je stigla do kraja života", rekao je policajac.

Kasnije je stigla specijalna policija i preuzela je operaciju.

Nekoliko medija je izvestilo da se čini da je Garet Trejn često doprinosio onlajn forumima koji su promovisali teorije zavere. U objavama je izražavao nepoverenje policiji i pogrešno tvrdio da je najsmrtonosnija masovna pucnjava u zemlji bila vladin trik da razoruža Australijance, piše Gardijan.

Australija je uvela neke od najstrožih svetskih propisa o oružju nakon što je 35 ljudi ubijeno u masakru od strane usamljenog naoružanog napadača u Port Arturu, Tasmanija, 1996. godine.

Otada je došlo samo do tri masovne pucnjave, koje su definisane u Australiji kao one u kojima dođe do najmanje četiri smrti.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024