"USPON RUSIJE JE ŠOKIRAO ZAPAD": Trgovac oružjem Viktor But progovorio nakon decenije u američkom zatvoru - otkrio šta će prvo uraditi

Novosti online

09. 12. 2022. u 13:04

NACIONALNI preporod Rusije i njena politička nezavisnost neprijatno su iznenadili Zapad, rekao je trgovac oružjem i biznismen Viktor But poslanici državne dume RF Mariji Butinoj, piše RIA Novosti.

УСПОН РУСИЈЕ ЈЕ ШОКИРАО ЗАПАД: Трговац оружјем Виктор Бут проговорио након деценије у америчком затвору - открио шта ће прво урадити

Foto: Profimedia

But je služio zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama pod optužbom za trgovinu oružjem, i juče je razmenjen na aerodromu u Abu Dabiju za američku košarkašicu Britni Grajner, koja je u Rusiji bila osuđena zbog šverca droge.

- Zapad veruje da nas nisu dokrajčili 1990. godine, kada je Sovjetski Savez počeo da se raspada. A ono što mi sada pokušavamo, jednostavno je, da živimo i ne zavisimo od bilo koga, da budemo istinski nezavisna sila i da se razvijamo kako naši ljudi izaberu. To je, naravno, šokantna vest za njih - rekao je But.

Foto: Tanjug/RU-24 Russian Television via AP

On kaže da građani zapadnih zemalja ne osećaju antipatiju prema Rusima, i da se nije susretao sa rusofobijom.

- Nisam se susreo sa rusofobijom ni od strane osoblja, ni od cimera u ćeliji. U suštini, svi zatvorenici su osećali simpatiju prema Rusiji - dodao je on.

But je rekao i da je Holivud danas odeljenje za propagandu "oblasnog komiteta" u Vašingtonu, i ali i da su mogli da snime zanimljiviji film o njemu.

Ruski trgovac oružjem je navodno bio inspiracija za glavnog lika američkog filma "Gospodar rata", kog je glumio Nikolas Kejdž.

- Da su me pitali, nekako bih došao do zanimljivije priče. Holivud je, po mom mišljenju, danas odeljenje za propagandu vašingtonskog oblasnog komiteta - rekao je on u intervjuu za RT.

Kada se oporavi posle povratka u Rusiju, Viktor sa svojom suprugom Alom planira da renovira njihovu zajedničku kuću.

Foto: Tanjug/RU-24 Russian Television via AP

To je ona otkrila za RIA Novosti.

- Našoj kući je potrebna popravka, a ja već dugi niz godina ovu popravku radim u fazama, u delovima i koliko je potrebno i moguće. Naravno, pričala sam sa Viktorom o tome telefonom. Kada je večeras stigao kući prvi put za skoro 15 godina i pogledao kako stoje stvari, malo smo pričali o popravci i odlučili da zajedno to definitivno završimo u potpunosti - rekla je ona.

Viktor Anatoljevič But je bio prevodilac u sovjetskoj armiji, koji je nakon raspada SSSR počeo da trguje oružjem iz istočne Evrope. Mušterije je najčešće nalazio u Africi i na Bliskom istoku.

Britanci su Buta nazvali "trgovac smrću", kao i "razbijač sankcija".

On je uhapšen u Tajlandu 2008. godine, pod optužbama za terorizam, u akciji američke i tajlandske policije.

Izručen je u SAD u avgustu 2010. godine, a godinu dana kasnije je osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina, po optužbama za zaveru sa ciljem ubijanja američkih državljana i zvaničnika, kao i isporuke PVO projektila i pružanja pomoći terorističkim organizacijama.

Foto: Tanjug/RU-24 Russian Television via AP

Britni Grajner je košarkašica, i bila je deo olimpijskog tima SAD 2016. godine u Rio de Žaneiru.

U februaru 2022. godine privela ju je ruska carina nakon što su u njenom prtljagu pronađeni kertridži sa uljem hašiša. Ona je doputovala u Rusiju kako bi igrala za rusku Premijer ligu van sezone ženske NBA.

Suđenje joj je počelo 1. jula, a nakon što je priznala optužbe osuđena je na devet godina zatvora.

U novembru ove godine Grajnerova je prebačena u rusku kaznenu koloniju IK-2. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega