KAZNE ZA LGBT PROPAGANDU: Ruski zakon o odgovornosti za gej agitovanje, promenu pola, pedofiliju

B. VLAHOVIĆ

07. 12. 2022. u 07:30

NOVI zakon protiv LGTB propagande, pedofilije i promene pola u Rusiji, koji je potpisao predsednik Vladimir Putin, predviđa novčane kazne.

КАЗНЕ ЗА ЛГБТ ПРОПАГАНДУ: Руски закон о одговорности за геј агитовање, промену пола, педофилију

Foto AP

Zakon predviđa odgovornost za propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa, a posebno se pooštravaju kazne za takvu propagandu među maloletnicima.

Na Zapadu su već kritikovali novi ruski zakon, posebno u SAD i Kanadi. Ali, ruske vlasti to ni najmanje ne uzbuđuje.

Osobe koje budu kršile taj zakon biće kažnjene do 400.000 rubalja (jedan evro je 62 rublje), a za pravna lica je predviđena kazna do čak pet miliona rubalja. Za one koji šire informacije koje bi mogle da utiču na mlade ljude da promene pol predviđena je kazna od 200.000 rubalja, a za pravna lica do četiri miliona rubalja.

Vlasnici knjižara će morati da vode računa da se na njihovim policama ne nađu knjige za koje bi se moglo reći da propagiraju netradicionalne seksualne vrednosti ili promenu pola. Onlajn knjižara "Lavirint" je već povukla deo knjiga po donošenju zakona.

Zbog širokih formulacija zakona mnoge knjige u Rusiji mogu bitu u opasnosti, kaže Oleg Novikov, predsednik jedne od najvećih izdavačkih grupa u Rusiji "Eksmo AST". Novikov tvrdi da se u zoni rizika mogu naći skoro sve knjige Viktora Pelevina ili, na primer, biografija velikog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

Novčano će biti kažnjavani i autori propagande LGTB u video-igrama, na sajtovima, kao i kinematografiji. Vlasnici sajtova koji krše zakon će biti kažnjavani, a sajtovi zabranjivani.

U Rusiji je i do sada postojao zakon koji je zabranjivao propagandu LGTB među maloletnim osobama. Novi zakon potpuno zabranjuje bilo kakvu propagandu LGTB u Rusiji. Više od 300 poslanika koji su aktivno učestvovali u donošenju zakona se složilo da popularizacija netradiocionalnih vrednosti može negativno da utiče, ne samo da dečju psihu, već i na demografske pokazatelje.

Nesporno su sve tradicionalne religije u Rusije protiv toga da se nameću zapadne vrednosti i da se prihvata kao normalno da postoje roditelj broj jedan i roditelj broj dva. Posebno su protiv tih zapadnih predloga muslimani sa Kavkaza, ali za očuvanje tradicionalne porodice su rukovodstva Ruske pravoslavne crkve, jevrejske zajednice, kao i budisti.

Vlasti Rusije su i ranije isticale da homoseksualcima u Rusiji nisu ugrožena njihova ljudska prava, oni normalno žive i rade u institucijama. Ali im se ne dopušta "agresivna propaganda", pogotovo među mladima.

PROTERIVANjE I GRUBO MEŠANjE

Stranci i lica koja nemaju državljanstvo za kršenje novog zakona će biti proterani iz Rusije. Prošlog meseca ambasada Rusije u Vašingtonu je saopštila da se kritike ruskog predloga zakona o zabrani propagande LGBT koje stižu iz SAD doživljavaju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!