MOSKVA PRUŽA RUKU MIRU: Nebenzja - "Rusija spremna za pregovore oko Ukrajine, ali će štititi svoje interese svim sredstvima"

Novosti onlajn

06. 12. 2022. u 20:47

RUSIJA potvrđuje da je spremna za pregovore kako bi se eliminisali razlozi koji su doveli do pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nabenzja na sednici SB UN.

МОСКВА ПРУЖА РУКУ МИРУ: Небензја - Русија спремна за преговоре око Украјине, али ће штитити своје интересе свим средствима

Foto D. Dozet

- Tokom debate o ukrajinskoj krizi u Generalnoj skupštini UN primećujemo zainteresovanost značajne većine zemalja-članica za diplomatsko rešavanje situacije u Ukrajini. Najozbiljnije reagujemo na te signale i potvrđujemo našu spremnost za pregovore čiji bi cilj bilo iskorenjivanje razloga koji su nas primorali da pokrenemo specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Tu logiku razumeju skoro sve zemlje, osim država kolektivnog Zapada i kijevskog režima - rekao je Nebenzja.

Rusija će nastaviti sa napadima na ukrajinsku vojnu infrastrukturu

Nebenzja je takođe podsetio na izjavu sekretara Saveta bezbednosti Ukrajine Alekseja Danilova koji je nedavno rekao da je Kijevu potrebno oružje jer „Ruse jednostavno treba uništiti kako bi prestali da postoje kao država“. Tim povodom je poručio da će Rusija nastaviti da izvodi napade na ukrajinsku infrastrukturu koja služi za snabdevanje, logistiku i komunikaciju oružanih formacija.

- Mislim da bi bilo suvišno objašnjavati da ne možemo a da ne reagujemo na takav govor mržnje Kijeva i da ćemo se suprotstavljati njegovim neprijateljskim akcijama, između ostalog i napadima na infrastrukturu koja se koristi za vojno snabdevanje, logistiku i komunikaciju ukrajinskih oružanih formacija - rekao je ruski diplomata.

Moskva će štititi svoje interese svim sredstvima

Nebenzja je ponovio da će svi ciljevi specijalne vojne operacije biti ostvareni „na ovaj ili onaj način“.

- Ako se ti ciljevi ne mogu postići mirnim putem, pretvaranjem Ukrajine u normalnu, dobrosusedsku državu koja neće predstavljati pretnju za Rusiju, znači da će taj cilj biti postignut vojnim putem. Odgovornost za to što u tom slučaju zbog nepromišljenih postupaka svojih vladara, zapadnih vazala, strada civilno stanovništvo u ukrajinskim gradovima snosi režim Zelenskog i njegovi zapadni sponzori koji su naumili da pobede Rusiju na bojnom polju. To je njihov izbor, a ne naš. Mi ćemo štititi svoje interese svim metodama koje su nam na raspolaganju dok u Kijevu i na Zapadu konačno ne 'otvore oči'- poručio je ruski diplomata.

Nebenzja je napustio salu Saveta bezbednosti UN uoči obraćanja stalnog predstavnika Ukrajine Sergeja Kislice, rekavši da neće da sluša „zlobnu retoriku kijevskog režima“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Bezbednost u saobraćaju kao značajan element održive mobilnosti i ESG standarda