NEMA PROMENE SEKSUALNE ORIJENTACIJE LGBT OSOBA: Francuska skupština usvojila novi zakon, krivična odgovornost za tzv. terapije konverzije

Srna

26. 01. 2022. u 14:16

FRANCUSKA ima novi zakon koji zabranjuje takozvane terapije konverzije i dozvoljava zatvorsku i novčane kazne za one koji praktikuju ovu naučno diskreditovanu praksu pokušaja promene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta LGBTK lica.

НЕМА ПРОМЕНЕ СЕКСУАЛНЕ ОРИЈЕНТАЦИЈЕ ЛГБТ ОСОБА: Француска скупштина усвојила нови закон, кривична одговорност за тзв. терапије конверзије

FOTO: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Narodna skupština je sinoć jednoglasno usvojila novi zakon, glasanjem 142 poslanika, podseća AP.

Ovaj zakon predviđa kazne i krivičnu odgovornost za osobe koje su praksu izvele ili pokušavaju da "pretvore" LGBTK osobe u heteroseksualne ili postignu tradicionalnu rodnu očekivanost.

Zakon, takođe, otvara mogućnost za aktiviste da podnose građanske tužbe u ime žrtava, što je napredak koji je u parlamentu pozdravljen kao veliki korak napred za ljude koji oklevaju ili nisu u stanju da sami obaveste policiju.

Zakonodavac Lorens Vensunbrok, koji je pomogao da zakon prođe kroz parlament, rekao je da će ovaj pravni akt biti usmeren na "sve one koji su izjednačili identitet ili seksualnu orijentaciju sa bolešću".

- Tu nema šta da se leči - rekla je ona Narodnoj skupštini.

Foto: Profimedia

Francuski ministar za ravnopravnost i različitost Elizabet Moreno opisala je takozvane terapije konverzije kao "varvarske" i rekla poslanicima da patnja koju one nose "veoma često ostavlja trajne tragove na telima i umovima".

Prema novom zakonu, kontinuirani napori "koji imaju za cilj da modifikuju ili osude seksualnu orijentaciju ili rodni identitet" i koji utiču na fizičko ili mentalno zdravlje žrtava kažnjivi su, a počiniocima prete do dve godine zatvora i novčana kazna od 30.000 evra.

Kazna se može povećati na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 45.000 evra za pokušaje u koje su umešani maloletnici ili druga posebno ugrožena lica.

Praktikovanje terapije za promenu seksualne orijentacije osobe već je zabranjeno u više američkih država i Portoriku. 

BONUS VIDEO: 

VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku