INDONEZIJA DONELA ZAKON: Godinu dana zatvora za odnose izvan braka

Novosti Onlajn

06. 12. 2022. u 09:12

PARLAMENT Indonezije usvojio je krivični zakonik koji zabranjuje polne odnose izvan braka i za to delo predviđa kaznu zatvora do jedne godine. Taj zakon predstavlja deo pravnih promena za koje kritičari kažu da potkopavaju građanske slobode u trećoj po veličini demokratiji na svetu, prenosi Rojters.

ИНДОНЕЗИЈА ДОНЕЛА ЗАКОН: Годину дана затвора за односе изван брака

Foto: Tanjug

Nove odredbe, koje će važiti za Indonežane i strance, zabranjuje i zajednički život parova pre venčanja.

Donet je uz podršku svih političkih partija i uprkos upozorenjima poslovnih grupa da bi to moglo da uplaši turiste i nanese štetu investicijama. 

Međutim, zakon neće stupiti na snagu tri godine kako bi se omogućila izrada propisa.

Trenutno, Indonezija zabranjuje preljubu, ali ne i polne odnose pre braka.

Zakonik uključuje zabranu crne magije, vređanje predsednika ili državnih institucija, širenje stavova protiv državne ideologije, i organizovanje protesta bez obaveštenja. 

Kritičari smatraju da se novi zakoni mogu koristiti za kontrolu morala u najvećoj naciji na svetu sa muslimanskom većinom, u kojoj se, kako navodi Rojters, beleži porast verskog konzervativizma poslednjih godina.

Maulana Jusran, zamenik šefa odbora turističke industrije Indonezije, rekao je da je novi zakon "potpuno kontraproduktivan" u trenutku kada su privreda i turizam počeli da se oporavljaju od pandemije. 

- Hoteli ili bilo koji smeštajni objekti su kao drugi domovi za turiste. Ratifikacijom ovog krivičnog zakonika, hoteli su sada problematična mesta - rekao je Jusran.

Poslanici su pozdravili usvajanje krivičnog zakonika, dok su protivnici istakli odredbe za koje kažu da su društveno regresivne, da obuzdavaju slobodu govora i da će predstavljati "ogromno nazadovanje" u demokratskim slobodama posle pada autoritarnog lidera Suharta 1998.

Revidiranje krivičnog zakonika razmatra se još od 1945. godine, kada je Indonezija proglasila nezavisnost od Holandije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!