ŠTA MAKRON TRAŽI ZA RUSIJU? Kijev i Pariz u raskoraku

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

05. 12. 2022. u 09:00

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron je poručio da Rusiji treba dati garancije kada se bude sklapao mir u Ukrajini.

ШТА МАКРОН ТРАЖИ ЗА РУСИЈУ? Кијев и Париз у раскораку

Emanuel Makron i Džozef Bajden, Foto AP

- Postoji jedna stvar koju treba da pripremimo, i o tome sam razgovarao sa predsednikom Bajdenom, a to je arhitektura bezbednosti u kojoj želimo sutra da živimo - istakao je Makron, gostujući na nacionalnoj televiziji po povratku iz SAD.

Davanje garancije Rusiji smatra važnom stavkom.

- Jedna od suštinskih tačaka, i što je predsednik Putin uvek govorio, jeste strah da NATO ne dođe do njegovih vrata i razmeštanje oružja koje može da preti Rusiji. To će biti deo tema vezanih za mir - kazao je francuski predsednik.

Rekao je i da će NATO biti "subjekt mira".

- Treba, takođe, razmisliti o tome što smo spremni da uradimo, kako ćemo zaštititi naše saveznike i članice, dajući garancije Rusiji za njenu sopstvenu bezbednost, onoga dana kada se bude vratila za pregovarački sto - naglasio je.

Makron je, posle posete Bajdenu, istakao da Pariz i Vašington dele istu viziju i da Ukrajini treba pomoći u pružanju otpora, protiv bombardovanja njenih civilnih infrastruktura, kao i da treba vršiti pritisak na Rusiju da se vrati za pregovarački sto.

- Sledećih sedmica treba pomoći Ukrajini da istraje i izdrži, nastaviti da joj se pomaže vojno, ali i izbeći eskalaciju, intervenisati veoma precizno da bi se zaštitile nuklearne centrale i spremiti dijalog za dan kada se svi budu vratili pregovorima - insistirao je francuski šef države.

Rekao je i da namerava opet da razgovara sa ruskim predsednikom Putinom, kada se bude konsultovao sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem, naročito u vezi sa civilnom nuklearnom energijom.

KIJEV TRAŽI SUPROTNO

SEKRETAR Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov je, reagujući na izjavu Makrona, ocenio da je "denuklearizovana i demilitarizovana Rusija" najbolja garancija mira za Evropu i svet, prenosi Unijan. Danilov je naveo da se bezbednosnom garancijom za Rusiju može smatrati činjenica da "presuda u Hagu ne predviđa smrtnu kaznu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)