"ORUŽJE DOLE, PLATE VIŠE": Masovni protesti u Rimu protiv slanja oružja Kijevu (VIDEO)

Đ.G.

04. 12. 2022. u 17:04

LEVIČARSKI demonstranti izašli su u subotu na ulice u Rimu, zahtevajući veće plate i osuđujući italijansku vladu što je obnovila dekret kojim joj se dozvoljava slanje oružja Ukrajini do 2024. godine.

ОРУЖЈЕ ДОЛЕ, ПЛАТЕ ВИШЕ: Масовни протести у Риму против слања оружја Кијеву (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

U organizaciji italijanskog sindikata USB i uz podršku brojnih levičarskih političkih frakcija, na protestu su se hiljade ljudi okupile na Trgu Republike i marširale iza transparenta sa natpisom „Oružje dole, plate više“.

- Melonijeva vlada nas sve više uvlači u spiralu rata sa nepredvidivim ishodima - napisao je USB pre protesta. „Italija je očigledno ratoborna i aktivna zemlja u sukobu, uprkos činjenici da je velika većina stanovništva protiv rata i posledičnog naglog povećanja vojne potrošnje.

Nova italijanska premijerka Đorđa Meloni izdala je u četvrtak dekret kojim se njenom kabinetu dozvoljava da nastavi slanje oružja Ukrajini do kraja 2023. bez traženja zvaničnog odobrenja parlamenta. Njen prethodnik, Mario Dragi, bio je nepokolebljivi pristalica Kijeva i izgubio je vlast nakon što je nesporazum oko isporuka oružja podelio najveću stranku u njegovoj koalicionoj vladi, Pokret pet zvezdica.

Italijanska javnost je takođe podeljena, sa 49% protiv slanja oružja u Kijev i 38% za, prema anketi koju je sproveo EuroVeek Nevs prošlog meseca. Pored toga, 49 odsto Italijana veruje da Ukrajina treba da učini ustupke Rusiji u sukobu koji je u toku kako bi se ubrzao mirovni proces, dok samo 36 odsto želi da Kijev nastavi da se bori.

Prošlog meseca, još jedan miting u Rimu koji je pozvao na mirovni sporazum za okončanje ukrajinskog sukoba privukao je 100.000 ljudi, rekli su organizatori - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama