BORIS DŽONSON SAD RUŠI I SUNAKA: Novom premijeru Velike Britanije ljulja se fotelja

J. Kebler

29. 11. 2022. u 07:35

DVA najvažnija cilja novog britanskog premijera Rišija Sunaka, da ujedini stranku i stabilizuje ekonomiju, došla su pod znak pitanja odmah pošto se preselio u sedište vlade u londonski Dauning strit 10.

БОРИС ЏОНСОН САД РУШИ И СУНАКА: Новом премијеру Велике Британије љуља се фотеља

Foto AP

Pukotine kod vladajućih konzervativaca sve su veće i jače, a ekonomski problemi galopiraju neverovatnom brzinom, pa Britance uskoro čekaju i redukcije struje u kućama i stanovima.

Leđa je Sunaku okrenuo i bivši premijer Boris Džonson, a sve je veći broj i pobunjenika iz redova torijevaca koji ne žele da podrže Sunakove predloge o novim zakonima i izmenama starih. Sukob se rasplamsao i oko izgradnje vetrenjača na kopnu, a mogao bi da sruši vladu i pre Nove godine, ako se ne nađe kompromis.

I dok Sunak daje prednost alternativnim izvorima energije kroz korišćenje mora, dvadeset članova parlamenta iz redova njegove stranke, među kojima su Džonson i bivša premijerka Liz Tras, traži da se okonča moratorijum za izgradnju vetrenjača.

Da će se pridružiti pobunjenicima iz redova konzervativaca najavili su i laburisti, a to bi značilo put u pad vlade ako Sunak hitno ne nađe novo rešenje. Mnogi ovu situaciju koja je dovelo i do povlačenja glasanja o nekim drugim zakonima vide i kao "građanski rat" konzervativaca, koji su podeljeni i suprotstavljeni jedni drugima. Iako je i sam Džonson pre bio protiv vetrenjača sada se sve izmenilo, jer očito pokazuje ambicije da se vrati na čelo torijevaca i protiv svega je što predloži Sunak.

Foto AP

Novom premijeru sve je teže i u ostvarenju drugog cilja da se zaustave negativni ekonomski trendovi, jer se Britanci suočavaju sa posledicama recesije i galopirajuće inflacije. Sada im prete i redukcije struje, a vlada je razradila planove kada će i koliko dugo građani ostajati bez struje ove zime.

Bude li i gore, što nije isključeno, pred Britanijom je i talas štrajkova, što bi još više ugrozilo Sunakovu vladu. Bez podrške uglednih torijevaca Sunak gotovo da i nema šansu da politički preživi.

I dok novi premijer ima problema na sve strane, od vlastite stranke do posrnule ekonomije, laburisti se spremaju za izbore. Ankete pokazuju da dobro stoje i da bi u ovom času dobili više od 50 odsto glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

O OVOME ĆE SE PRIČATI: Čola postao tiktoker - vidite prvu objavu