SUNAK POSTAVLJA CILJEVE LONDONA: Velika Britanija mora da pravi dugoročne planove, kao Rusija i Kina

Novosti online

28. 11. 2022. u 17:21

BRITANSKI premijer Riši Sunak smatra da njegova država mora svoju spoljnu politiku da planira na druži rok, kako bi mogla da odgovori na strategije država poput Rusije i Kine, smatra "Blumberg".

СУНАК ПОСТАВЉА ЦИЉЕВЕ ЛОНДОНА: Велика Британија мора да прави дугорочне планове, као Русија и Кина

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Naši protivnici planiraju dugoročno. U trenutku kada se suočavamo sa izazovima, kratkoročno i previše pozitivno razmišljanje nije dovoljno. Moramo da napravimo promenu u našem pristupu - izjaviće Sunak u svom obraćanju u ponedeljak uveče, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Sunak je tokom svojih prvih nedelja na čelu britanske vlade naišao na kritike zbog svog neiskustva u spoljnoj politici. Za razliku od svojih prethodnika, Borisa Džonsona i Liz Tras, koji su pre stupanja na premijersku funkciju bili ministri spoljnih poslova, Sunak dolazi iz sveta biznisa, a za vreme Džonsonovog mandata obavljao je funkciju ministra finansija.

Britanski premijer je prethodnih nedelja imao prilike da se sastane sa svetskim liderima na klimatskom Samitu KOP27 u Egiptu, kao i na Samitu G20 u Indoneziji. On je tokom svog boravka u Egiptu pokušao da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, ali do toga na kraju nije došlo zbog razlika u rasporedu dvojice lidera.

Sunak na udaru kritika zbog stava o Kini

Sunaka u Britaniji mnogi kritikuju da je "isuviše mekan" prema Kini, između ostalog, i zato što je odustao od ideje svoje prethodnice da tu državu nazove "pretnjom" po Britaniju. Još jedan pokazatelj njegovih spoljnopolitičkih planova biće novi izveštaj o bezbednosti, odbrani i spoljnoj politici, koji bi njegov savetnik za spoljnu politiku Džon Bju trebalo da objavi ove nedelje.

U svom obraćanju, Sunak će se založiti za spoljnu politiku zasnovanu na ekonomskoj stabilnosti u granicama Ujedinjenog kraljevstva, u trenutku kada debate o potrošnji na odbranu u Britaniji postaju sve glasnije.

On će naglasiti i značaj popravljanja odnosa sa Evropom, koji su, kao posledica bregzita, poslednjih godina značajno pogoršani, ali i sa zemljama u Indo-pacifiku, navode u njegovom kabinetu.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna