TREĆINA AMERIČKIH HAUBICA U UKRAJINI VAN STROJA: "NJujork tajms" o velikom problemu za Pentagon - Poljaci pritekli u pomoć

Novosti online

26. 11. 2022. u 12:23

ARTILjERIJSKA oruđa zapadne proizvodnje koja stižu u Ukrajinu troše se ili oštećuju u borbi, i to je postalo problem za Ministarstvo odbrane SAD, objavio je u petak Njujork tajms, pozivajući se na svoje izvore.

ТРЕЋИНА АМЕРИЧКИХ ХАУБИЦА У УКРАЈИНИ ВАН СТРОЈА: Њујорк тајмс о великом проблему за Пентагон - Пољаци притекли у помоћ

Foto: Jutjub/CNN/Ukraine Daily News

Da bi rešio to pitanje, Pentagon, koji je Kijevu obezbedio stotine komada artiljerijskog oruđa, navodno je uspostavio objekat za popravku u Poljskoj.

Prema američkim zvaničnicima i izvorima koji su "upoznati sa odbrambenim potrebama Ukrajine" i govorili su za "Njujork tajms", jedna trećina od 350 haubica koje je Zapad poslao Ukrajini je van pogona u bilo kom trenutku.

Oružje se zbog prekometne upotrebe oštećuje, i ne može se odmah popraviti na terenu. Zadatak popravljanja te opreme postao je prioritet za Evropsku komanu Pentagona, koja je rasporedila postrojenje za popravku u Poljskoj.

Remont u Poljskoj, između ostalog, obično uključuje zamenu cevi haubica, navodi američki list. U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici su navodno tražili da se te radionice postave bliže liniji fronta kako bi se oružje što pre vratilo u borbu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u petak rekao da alijansa nije uključena u neprijateljstva. Međutim, u oktobru je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je zapadna vojna pomoć Ukrajini čini učesnikom u sukobu.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara, zapadne zemlje podržavaju Kijev sa milijardama dolara pomoći. SAD, najveći saveznik Ukrajine, obezbedile su oružje, uključujući artiljeriju, u vrednosti od više od 19 milijardi dolara.

Prema podacima koje je objavio Pentagon, od 23. novembra, SAD su poslale 142 haubice od 155 mm i do 924.000 artiljerijskih granata. Američka pomoć je takođe uključivala 36 haubica od 105 mm i 180.000 artiljerijskih granata. Moskva je više puta izjavljivala da zapadne isporuke oružja samo produžavaju sukob.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (7)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu