PRVI ČOVEK NATO-a ZABRINUT: Kina povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana

Novosti onlajn

25. 11. 2022. u 14:10

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će šefovi diplomatija članica Alijanse na sastanku u Bukureštu 29-30. novembra razgovarati o „izazovima“ sa kineske strane.

ПРВИ ЧОВЕК НАТО-а ЗАБРИНУТ: Кина повећава своје присуство од Арктика до Западног Балкана

Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, Peking pokušava da kontroliše kritičnu infrastrukturu bloka i povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana.

- Ministri inostranih poslova NATO-a takođe će razgovarati o načinima povećanja stabilnosti, kao i izazovima sa kineske strane. Kina nije neprijatelj, ali nastavlja vojnu modernizaciju, povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana, u svemiru, sajber prostoru, teži da kontroliše kritičnu infrastrukturu u zemljama članicama NATO-a - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

Prema njegovim rečima, članice Severnoatlantskog saveza moraju da „analiziraju svoju zavisnost od Kine, polazeći od pouka o zavisnosti od ruskog gasa“.

Stoltenberg je ranije već izjavio da Kina radi sve što je u njenoj moći da bi pojačala svoju kontrolu nad važnom infrastrukturom, lancima snabdevanja i ključnim industrijskim sektorima zapadnih zemalja.

On je naglasio da autoritarnim državama ne treba davati mogućnost da iskoriste slabosti Zapada za sprovođenje podrivačkih aktivnosti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri