RUSIJA NEĆE DATI KRIM: Peskov o izjavi Zelenskog o povratku poluostrva Ukrajini - "O tome nema ni govora"

Novosti onlajn

25. 11. 2022. u 11:50

UKRAJINA nije odustala od stava da Krim mora biti vraćen silom, a za Rusiju to znači razmatranje otuđivanja ruske teritorije, o čemu nema govora, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

РУСИЈА НЕЋЕ ДАТИ КРИМ: Песков о изјави Зеленског о повратку полуострва Украјини - О томе нема ни говора

Foto: Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je prethodno da je spreman da se sudbina Krima rešava nevojnim putem. U intervjuu izdanju „Fajnenšel tajms“, on je priznao da je pitanje sudbine poluostrva tema međunarodnih razgovora. Istovremeno, istakao je da „niko ne treba da gubi vreme“, ako rešavanje pitanja Krima predviđa njegov „ostanak u sastavu Rusije“.

- Znate da je od samog početka, a o tome je govorio i ruski predsednik više puta pre početka specijalne operacije, u Ustavu Ukrajine bilo reči da Krim mora biti vraćen Ukrajini silom. I, de fakto, Kijev nije odustao od toga. Za nas to nije ništa drugo nego razmatranje teme otuđivanja teritorije Rusije, nikako se drugačije to ne može tumačiti, a o tome nema ni govora - rekao je Peskov novinarima.

Pored toga, portparol smatra da ovakve izjave Zelenskog govore da Kijev ne želi, nije spreman i nije u stanju da koristi nevojne metode za rešavanje problema.

Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine koji je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

LISTA NAJRELIGIOZNIJIH ZEMALJA: Srbija na iznenađujućem mestu