MOGU DA NOSE I NUKLEARNE BOJEVE GLAVE: Rusija sve raketne jedinice naoružala savremenim raketnim sistemima

Novosti online

21. 11. 2022. u 22:31

SVE raketne jedinice Oružanih snaga Rusije naoružane su savremenim i jedinstvenim raketnim sistemima „iskander-M“, kojima nema ravnih u svetu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

МОГУ ДА НОСЕ И НУКЛЕАРНЕ БОЈЕВЕ ГЛАВЕ: Русија све ракетне јединице наоружала савременим ракетним системима

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

- Jedinice raketne artiljerije naoružavaju se savremenim sistemima, koji se uspešno koriste tokom specijalne vojne operacije - navodi se u saopštenju.

U sastav naoružanja raketnih formacija uvrštavaju se višecevni raketni lanseri velikog i srednjeg kalibra – „tornado-S“ kalibra 300 milimetara i „tornado-G“ kalibra 122 milimetara. Prednosti ovih raketnih bacača su povećana snaga raketa, velika brzina paljbe, veliki domet i mobilnost sistema.

Kako se ističe, arsenali artiljerijskih jedinica nastavljaju da se popunjavaju modernizovanim samohodnim haubicama 2S19M2 „mstsa-S“. Ovo borbeno vozilo može da deluje u režimu „baraža paljba“ tokom koga nekoliko projektila, koji se ispaljuju iz jednog topa pod različitim uglovima, istovremeno pogađa metu čime je poraz protivnika zagarantovan.

U Oružanim snagama Rusije 19. novembra obeležava se Dan raketnih snaga i artiljerije. Praznik je ustanovljen pre 78 gpdina za velike zasluge artiljerije tokom bitke za Staljingrad.

Upravo na današnji dan 1942. godine počela je kontraofanziva Crvene armije koja je označila prekretnicu u Velikom otadžbinskom ratu. Operacija „Uran“ bila je jedna od ključnih u suprotstavljanju fašističkim trupama. U ovoj krvavoj borbi ispoljila se odlučujuća uloga artiljerije kao glavne vatrene udarne snage, koja je doprinela konačnom porazu neprijatelja.

Raketni sistemi „iskander“ imaju domet do 500 kilometara i izuzetnu preciznost, kao i veliku mobilnost. Rakete mogu da nose i konvencionalne i nuklearne bojeve glave.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

NAKON VUČIĆEVIH PITANJA MUK: Predsednik o lažnim patriotama (VIDEO)