LAVROV DONOSI SJAJNE VESTI U MOSKVU: Kina protiv isključenja Rusije iz G20 i drugih međunarodnih organizacija

Novosti online

15. 11. 2022. u 08:51

KINA se protivi isključenju Rusije iz G20 i drugih međunarodnih organizacija, rekao je ministar spoljnih poslova Kine Van Ji na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama samita G20 na Baliju.

ЛАВРОВ ДОНОСИ СЈАЈНЕ ВЕСТИ У МОСКВУ: Кина против искључења Русије из Г20 и других међународних организација

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

- Veoma nam je drago što Vi lično učestvujete na samitu G20, što predstavljate Rusiju na samitu, to je veoma važna misija. Podržavamo dostojnu ulogu Rusije u okviru G20 i drugih međunarodnih platformi i smatramo da niko nema prava da oduzme Rusiji racionalno pravo da učestvuje u okviru multilateralnih formata - rekao je Van Ji.

Kineski ministar je dodao da namerava da razgovara sa Lavrovom o „pitanjima od zajedničkog interesa, kao i o saradnji u cilju održavanja stabilne dinamike u bilateralnim odnosima“.

Šef ruske diplomatije je, sa svoje strane, rekao da Moskva pozdravlja ponovni izbor Si Đinpinga za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, te da računa na razvoj saradnje sa Kinom.

Samit G20 počeo je 14. novembra na ostrvu Bali. Predstavnici rukovodstva zemalja učesnica razgovaraće o pitanjima povezanim sa prehrambenom i energetskom bezbednošću, procesom digitalne transformacije i problemima zdravstvene zaštite. Samit će trajati do 16. novembra.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)