"NUKLEARNI RAT NIKADA NE BI SMEO BITI VOĐEN" Najvažnija poruka sa sastanka Bajdena i Sija

Tanjug

14. 11. 2022. u 15:34

NUKLEARNI rat nikada ne bi smeo biti vođen, poruka je koju su danas poslali predsednik SAD Džozef Bajden i njegov kineski kolega Si Đinping sa njihovog prvog susreta otkako je Bajden postao predsednik.

НУКЛЕАРНИ РАТ НИКАДА НЕ БИ СМЕО БИТИ ВОЂЕН Најважнија порука са састанка Бајдена и Сија

Foto: Tanjug/AP photo

Bajden i Si su, na sastanku na marginama samita zemalja G20 na Baliju, podvukli da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i istakli svoje protivljenje upotrebi ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini, prenosi američka agencija AP.

Tokom sastanka, koji je trajao oko tri sata, predsednici su se usaglasili da bi Vašington i Peking trebalo da rade na prevazilaženje nesuglasica i pronalaženju pravog kursa u bilateralnim odnosima.

- Kao lideri naše dve nacije, delimo odgovornost da pokažemo da Kina i SAD mogu da prevaziđu razlike, da sprečime da konkurencija postane izvor sukoba i da pronađemo načine da zajedno radimo na hitnim globalnim pitanjima koja zahtevaju našu međusobnu saradnju - rekao je Bajden.

Kineski predsednike Si je istakao da smo svedoci velikih promena koje se odvijaju na način kao nikada ranije i da je čovečanstvo suočeno sa izazovima bez presedana, prenela je kineska agencija Sinhua.

- Svet se nalazi na raskršću. Kuda dalje? Ovo je pitanje koje nije samo na nama, već i na umu svih zemalja - rekao je Si i napomenuo da planeta očekuje da Kina i SAD pravilno upravljaju svojim odnosima.

Si dodaje da je njegov sastanak sa Bajdenom privukao veliku pažnju i da bi dve strane trebalo da rade sa svim zemljama kako bi unele više nade u svetski mir i veće poverenje u globalnu stabilnost.

Naglasio je da je spreman na iskrenu i dubinsku razmenu mišljenja sa Bajdenom o pitanjima od strateškog značaja u Kini i SAD i da želi da dve zemlje unaprede odnose i da se vrate na kolosek zdravog i stabilnog rasta, prenela je kineska agencija.


 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu